Polityka i społeczeństwo

MON: Minister obrony narodowej na Forum Innowacyjności (komunikat)

25.10.2021, 13:02aktualizacja: 25.10.2021, 13:57

Centrum Operacyjne Ministra Obrony Narodowej informuje:

Minister obrony narodowej na Forum Innowacyjności

We wtorek, 26 października br., o godz. 10.00, w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej weźmie udział w Forum Innowacyjności Sił Zbrojnych 2021.

Planujemy wystąpienie szefa MON.

Głównymi tematami Forum będą: innowacyjność na rzecz Sił Zbrojnych RP, Europejski Fundusz Obronny oraz technologie kosmiczne i satelitarne.

Zapraszamy przedstawicieli mediów. Zgłoszenia zawierające: imię i nazwisko, redakcję, nr legitymacji prasowej, kontakt telefoniczny i mailowy, numer rejestracyjny wozu transmisyjnego prosimy przesłać do 25 października 2021 r. do godz. 16.00 na adres rzecznik.prasowy@wat.edu.pl

Wejście dziennikarzy w godz. 9.00 – 9.30 (wejście boczne Klubu WAT). Instalacja wozów transmisyjnych w godz. 07.30 – 08.30 (miejsce postoju – przy wejściu bocznym Klubu WAT, dojazd od ul Kartezjusza).

Informacji na temat udziału mediów udziela Ewa Jankiewicz, rzecznik prasowy WAT, tel. 601 201 492. Informacji dot. udziału szefa MON udziela mjr Michał Tomczyk, Centrum Operacyjne MON, tel. 727 016 083.

Celem Forum Innowacyjności jest integracja wojska, przemysłu i nauki zgodnie z założeniami polityki innowacyjności resortu obrony narodowej. Podczas Forum zaplanowano m.in. prezentację założeń nowego podejścia do budowania priorytetowych kierunków badań naukowych na potrzeby obronności państwa w oparciu o potrzeby Sił Zbrojnych RP w perspektywie 15-letniej. Omówiona zostanie również rola i udział w tym procesie krajowego potencjału naukowego i przemysłowego oraz znaczenie dialogu pomiędzy wojskiem, przemysłem i nauką.

Podczas paneli dyskusyjnych poruszone zostaną kwestie związane z priorytetami i potrzebami polskich sił zbrojnych. Forum będzie miejscem prowadzenia debaty, wymiany doświadczeń oraz budowania zrozumienia i nawiązania współpracy pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk. W trakcie spotkania zaprezentowane zostaną także koncepcje i pomysły polskich ośrodków badawczych, uczelni wyższych i polskiego przemysłu z obszaru bezpieczeństwa i obronności Polski.

krz/

Data publikacji 25.10.2021, 13:02