Polityka i społeczeństwo

MON: Minister Obrony Narodowej na Pikniku Wojskowym "Służymy Niepodległej" (komunikat)

06.11.2018, 13:16aktualizacja: 06.11.2018, 13:16

- MON informuje:

10 listopada (sobota) o godz. 16 w Muzeum Wojska Polskiego Warszawie, Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej weźmie udział w pikniku wojskowym "Służymy Niepodległej".

Z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości 10 listopada br. w 17-stu polskich miastach, we wszystkich województwach, odbędą się pikniki pod hasłem "Służymy Niepodległej" zorganizowane przez MON.

O godz. 16 na wszystkich piknikach w siedemnastu miastach, z akompaniamentem orkiestry wojskowej i chórów, zaśpiewamy "Marsz Pierwszej Brygady" - pieśń reprezentacyjną Wojska Polskiego. W ten sposób chcemy uczcić setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.

Zapraszamy do wspólnego świętowania od godziny 13.00, Wojsko Polskie przygotowało wyjątkowe atrakcje.

- Żandarmeria Wojskowa, Dowództwo Wojsk Obrony Terytorialnej, Dowództwo Garnizonu Warszawa oraz jednostki wojskowe Dowództwa Generalnego RSZ w tym z Wojsk Specjalnych (GROM), zaprezentują najnowocześniejsze wyposażenie żołnierza oraz ciężki sprzęt, m.in. czołgi Leopard, samobieżny moździerz RAK, zestaw przeciwlotniczy Poprad, KTO Rosomak oraz inne pojazdy używane na polu walki;

- wyjątkowe wystawy;

- stanowisko promocyjne zaprezentuje Akademia Sztuki Wojennej;

- Polska Grupa Zbrojeniowa, Wojskowe Przedsiębiorstwo Handlowe i Agencja Mienia Wojskowego przygotują unikatowe elementy umundurowania i uzbrojenia żołnierza;

- kino polowe - na dziedzińcu muzeum, prezentowane będą filmy historyczne i współczesne;

- przewidziane są liczne występy artystyczne;

- odwiedzający otrzymają unikatowe numery "Polski Zbrojnej" oraz repliki czapek wojskowych – "rogatywki" i "maciejówki";

- w mobilnych punktach krwiodawstwa, biorących udział w kampanii "Niepodległą mamy we krwi" będzie można oddać krew, a także wziąć udział w konkursie;

- chętni do wstąpienia do polskiej armii będą mogli poznać więcej szczegółów na stoisku promocyjnym "Zostań Żołnierzem Rzeczypospolitej";

- tradycyjnie będzie można spróbować wojskowej grochówki oraz świeżo wypiekanego wojskowego chleba z piekarni polowej.

Zachęcamy wszystkich do wspólnego świętowania 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Wspólnie uczcijmy pamięć naszych przodków, patriotów, dowódców i żołnierzy, którzy poświęcali życie, by Polska powróciła na mapę Europy.

Poniżej link do informacji nt. pikników "Służyli Niepodległej" w innych miastach:

kom/ dma/ mark/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE