Polityka i społeczeństwo

MON: Nowy sprzęt dla giżyckiej brygady (komunikat)

05.07.2019, 15:08aktualizacja: 05.07.2019, 15:08

- MON informuje:

Nowy sprzęt dla giżyckiej brygady

W poniedziałek, 8 lipca o godzinie 11.00 na Placu Piłsudskiego w Giżycku, Mariusz Błaszczak minister obrony narodowej przekaże Moduł Ogniowy "RAK" na wyposażenie 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej.

Planowane jest wystąpienie szefa MON.

Zapraszamy do udziału przedstawicieli mediów. Wejście do sektora prasowego za okazaniem legitymacji prasowej. Prosimy o przybycie do godz. 10.30, instalacja wozów transmisyjnych do godz. 10.00.Szczegółowych informacji nt. udziału mediów udziela oficer prasowy 15. Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej kpt. Martyna Kupis – tel. 723 251 615. Informacji nt. udziału Ministra Obrony Narodowej udziela płk Jacek Popławski, Centrum Operacyjne MON, tel. 727 041 479.

# # #

15 Giżycka Brygada Zmechanizowana otrzyma kompanijny moduł ogniowy, w skład którego wchodzi 8 moździerzy samobieżnych M120 Rak, 4 artyleryjskie wozy dowodzenia AWD. Obsługa moździerza liczy 4 osoby. Moździerz samobieżny Rak kalibru 120 milimetrów na podwoziu KTO Rosomak, zaprojektowano w Centrum Produkcji Wojskowej Huty Stalowa Wola. Ma układ automatycznego ładowania i jest w stanie prowadzić celny ogień na odległość od 8 do 12 km. Dostawy „Raków” dla Sił Zbrojnych RP są realizowane w latach 2017–2019 jako wynik umowy zawartej w 2016 na kwotę ponad 968 mln zł.

# # #

Ministerstwo Obrony Narodowej zaprasza na wspólny polsko - amerykański piknik w Giżycku

W poniedziałek 8 lipca, Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej i Georgette Mosbacher, ambasador USA w Polsce zainaugurują piknik wojskowy, podczas którego polscy i amerykańscy żołnierze na Placu Piłsudskiego w Giżycku, zaprezentują nowoczesny sprzęt. Będzie go można nie tylko obejrzeć z zewnątrz, ale też wejść do środka i przez chwilę poczuć się kierowcą czołgu lub działonowym - operatorem w bojowym wozie piechoty.

Wojsko Polskie wystawi swój najcięższy sprzęt min.: transporter opancerzony ROSOMAK, czołg LEOPARD i PT-91 TWARDY, armatohaubice KRAB, moździerze RAK i przeciwlotnicze zestawy rakietowe POPRAD. Ponadto podczas imprezy będzie można zobaczyć sprzęt zagraniczny m.in. amerykański, gąsienicowy bojowy wóz piechoty BRADLEY, czołg ABRAMS, brytyjski pojazd rozpoznawczy JACKAL, czy też będący na wyposażeniu chorwackich Sił Zbrojnych system artylerii rakietowej VULCAN. Zachęcamy do odwiedzenia stoisk promocyjnych przygotowanych przez jednostki wojskowe z całej Polski w ramach kolejnej edycji kampanii "Zostań Żołnierzem Rzeczypospolitej", która popularyzuje zawód żołnierza i przybliża tajniki służby wojskowej. W trasę po 3 województwach: zachodniopomorskim, pomorskim i warmińsko – mazurskim, wyruszyły busy rekrutacyjne Wojska Polskiego. Będzie to doskonała okazja dla osób zainteresowanych wojskiem i służbą w wojsku, aby porozmawiać z żołnierzami oraz uzyskać niezbędne informacje dotyczące możliwości i warunków przyjęcia do służby.

Ponadto, Ministerstwo Obrony Narodowej przygotowało inicjatywę "Wojskowe wyzwanie". Przez całe wakacje każdy z nas, na jeden dzień, będzie mógł stać się żołnierzem i wziąć udział w zajęciach w terenie jednostek w całej Polsce. Uczestnicy nauczą się podstawy musztry wojskowej, czytania mapy, rzutu granatem ćwiczebnym czy celowania i strzelania przy użyciu urządzenia szkolno-treningowego. Więcej informacji i harmonogram na https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/wyzwanie-wojskowe.

Dla tych, którzy pojawią się w tym dniu na pikniku wojsko tradycyjnie przygotuje najlepszą, żołnierską grochówkę. Swoją, kulinarną ofertę przygotują również żołnierze amerykańscy.Serdecznie zapraszamy do udziału w naszym wspólnym, sojuszniczym pikniku!

kom/ plp/ mark/

Data publikacji 05.07.2019, 15:08