Polityka i społeczeństwo

MON: Wojsko polskie ćwiczy z sojusznikami (komunikat)

23.11.2020, 17:16aktualizacja: 23.11.2020, 17:17

- MON informuje:

W środę, 25 listopada br. o godzinie 11:00, Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej będzie obserwował ćwiczenie pk. TUMAK-20 w rejonie poligonu Orzysz.

Planujemy wystąpienie szefa MON.

Zapraszamy do udziału media. Dziennikarze zainteresowani udziałem w wydarzeniu proszeni są o przysłanie akredytacji (imię i nazwisko, nr legitymacji prasowej, nazwa redakcji, numer telefonu, nr rejestracyjny pojazdu) na adres 16dz.rzecznik@ron.mil.pl do godz. 16:00, 24 listopada br.

Zbiórka akredytowanych dziennikarzy i wozów transmisyjnych w nieprzekraczalnym czasie do godziny 08.20, 25 listopada br. na parkingu, przed Klubem Wojskowym 15 Mazurskiego Batalionu Saperów przy ul. Wojska Polskiego 11 w m. Orzysz (miejsce zaznaczone na mapce poniżej), skąd nastąpi przejazd na poligon.

Wydarzenie odbędzie się w reżimie sanitarnym – obowiązują maski ochronne, dezynfekcja rąk oraz dystans społeczny.

Wszelkich dodatkowych informacji udziela: oficer prasowy 16.DZ, mjr Marek Nabzdyjak – tel. 727 013 212, oraz CO MON, kpt. Michał Tomczyk 727 016 083.

***

W dniach 18-27.11.2020r. 16. Dywizja Zmechanizowana przeprowadza ćwiczenie taktyczne z wojskami pk. TUMAK-20. Jest to największe przedsięwzięcie szkoleniowe realizowane przez dywizję w 2020 roku. W ćwiczeniu uczestniczy 5000-żołnierzy z jednostek Wojsk Lądowych, Sił Powietrznych, Sił Specjalnych, Inspektoratu Wsparcia SZ, WOT oraz sił sojuszniczych wchodzących w skład Batalionowej Grupy Bojowej NATO. Ponadto, w ćwiczeniu zaangażowanych jest ponad 1000 jednostek sprzętu bojowego i zabezpieczenia logistycznego. Scenariusz ćwiczenia zakłada realizację zadań nie tylko na obszarze Ośrodka Szkolenia Poligonowego Wojsk Lądowych Orzysz, ale także na terenach województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego.

***

Polska uczestniczy w inicjatywie NATO eFP - wzmocnionej Wysuniętej Obecności (ang. enhanced Forward Presence). Polska odgrywa w inicjatywie eFP szczególną rolę. Jest jednym z państw gospodarzy, jest również państwem delegującym swoje siły do jednej z grup, a także tworzy w Elblągu wielonarodowe dowództwo dywizyjne, które koordynuje działania wszystkich grup eFP.

Główną siłę EFP stanowią cztery wielonarodowe batalionowe grupy bojowe NATO, rozmieszczone w Polsce, Litwie, Łotwie i Estonii. Każda grupa została utworzona przez państwo ramowe, którymi są odpowiednio: Stany Zjednoczone, Niemcy, Kanada i Wielka Brytania.

kom/ mok/

Data publikacji 23.11.2020, 17:16