Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Wczoraj, 4.09.23 r. odbyła się Bitwa Regionów na Mazowszu.
– Gościmy dziś Koła Gospodyń Wiejskich z całego Mazowsza – podkreślił wczoraj sekretarz stanu Rafał Romanowski otwierając wojewódzki, czyli II etap Bitwy Regionów.
Wiceminister podkreślił, że wydarzenie odbywa się w najstarszej szkole rolniczej w Polsce – w Zespole Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie.
– Serdecznie witam wszystkich na II etapie Bitwy Regionów, na Mazowszu, tym goręcej, że jesteśmy w moim rodzinnym powiecie – dodał sekretarz stanu.
Witając uczestników wiceminister zwrócił uwagę, że przede wszystkim jest to pokazanie ogromnej tradycji kulinarnej.
Dzieło rąk rolnika
– Musimy pokazać, że to mleko, te produkty rolne, to mięso nie biorą się ze sklepu, marketu, czy z lad chłodniczych, ale z pracy rolnika – podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski.
– Dzisiaj Mazowsze będzie pachniało. Dzisiaj Mazowsze zaprezentuje to, co ma najlepsze – cudowne smaki, które za kilka tygodni będą się biły o laur najlepszych smaków Rzeczpospolitej Polskiej – dodał wiceminister.
Sól tej ziemi
– Te ponad trzy i pół tysiąca Kół Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w I etapie, powiatowym, a następnie w II etapie wojewódzkim i w końcu ta 16. w etapie krajowym, to jest sól tej ziemi – stwierdził sekretarz stanu.
Wiceminister zwrócił uwagę, że uczestniczył w kilku etapach powiatowych i wie doskonale, że konkurencja będzie ogromna. Podkreślił przy tym, że smaki Mazowsza są doskonałe i na pewno znajdą uznanie w finale Bitwy Regionów.
Wyniki Bitwy Regionów na Mazowszu
– Mamy olbrzymie tradycje kulinarne, mamy też reprezentanta Mazowsza w finale konkursu Bitwy Regionów, który odbędzie się w Tomaszowie Mazowieckim 7 października 2023 roku – poinformował sekretarz stanu Rafał Romanowski.
Wiceminister podkreślił, że choć konkurs nazywa się Bitwa Regionów, to krew się nie leje, ale rywalizacja jest bardzo zacięta.
Wrócił też uwagę, że warto sięgać po polskie produkty, po nasze tradycyjne wyroby, w których co najmniej 75 proc. to polskie surowce.
Zdaniem komisji konkursowej, pod przewodnictwem Łukasza Konika I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej za Zieleńską Szynkę z nogą. To koło będzie reprezentowało Mazowsze w finale konkursu.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ mk/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 04.09.2023, 11:15 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |