Polityka i społeczeństwo

MRiRW: dobra rozmowa z ministrem ds. rolnictwa Ukrainy (komunikat)

27.09.2023, 11:43aktualizacja: 27.09.2023, 11:44

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

To była dobra rozmowa, która pomoże uporządkować sprawy związane z ukraińskim zbożem i wygasić emocjonalne wypowiedzi – powiedział minister Robert Telus po rozmowie online z ukraińskim ministrem ds. rolnictwa Mykołą Solskim.

"Bardzo się cieszę, że rozmawiamy i budujemy mechanizmy na przyszłość" – dodał polski minister.

Stanowisko Polski

"Nasze stanowisko jest niezmienne – zboże z Ukrainy nie może trafiać na rynek Polski i strona ukraińska to rozumie" – poinformował minister Robert Telus.

Polski minister podkreślił, że apelował do strony ukraińskiej o to, aby rozmowy były owocne, na dobrym poziomie oraz o wycofanie bezpodstawnej skargi Ukrainy do WTO.

"Minister Mykoła Solski zadeklarował, że będzie rozmawiał z Ministrem Gospodarki Ukrainy, aby przemyślał wycofanie wniosku do WTO" – powiedział minister Robert Telus.

Szef polskiego resortu rolnictwa przywołał stwierdzenie ukraińskiego ministra, że niektóre wypowiedzi po stronie ukraińskiej były zbyt emocjonalne i że potrzebne jest uspokojenie sytuacji.

"Musimy uspokoić sytuację i wypracować takie mechanizmy, które pozwolą skutecznie zapewnić transport ukraińskiego zboża do tych regionów, do których było ono wysyłane i gdzie jest potrzebne, zamiast zasypywać nasz rynek" – podkreślił polski minister.

Dodał przy tym, że Polska popiera pomysł unijnego komisarza Janusza Wojciechowskiego, aby Unia Europejska dopłacała do transportu zboża z Ukrainy.

Kontrole zboża poza Polską

Szef resortu rolnictwa poinformował, że na ostatniej prostej są rozmowy ze stroną litewską w sprawie przeniesienia kontroli zboża z polskiej granicy do portów litewskich.

"Minister Mykoła Solski zaproponował, aby taki sam mechanizm został zastosowany w przypadku portów niemieckich i teraz będziemy to rozważać" – poinformował minister Robert Telus.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że wypracowywane mechanizmy muszą zapewnić jednocześnie, że tak kontrolowane zboże nie wróci na teren Polski.

Kwestia licencjonowania eksportu zboża z Ukrainy

"Propozycja ukraińska jest taka, że jeżeli ktoś zwróci się do Ukrainy, że chce przewieźć jakieś zboże do Polski, a nasza decyzja będzie odmowna, to strona ukraińska nie wyda na taki transport licencji" – poinformował minister Robert Telus.

Szef resortu rolnictwa dodał jednocześnie, że ta propozycja będzie teraz szczegółowo rozważana.

"Musimy odpowiednio zadbać o nasz interes i jeżeli zgodzimy się na jakieś mechanizmy, a chcielibyśmy, aby były to dobra mechanizmy, to muszą one być bezpieczne dla polskiego rolnika" – podkreślił polski minister.

"To Polska ma decydować" – dodał minister Robert Telus.

kom/ mick/

Data publikacji 27.09.2023, 11:43