Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
15 września 2025 r. filipińskie służby weterynaryjne potwierdziły uznanie regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie powiatów. Decyzja ta umożliwi eksport polskiego mięsa drobiowego na rynek filipiński na korzystniejszych zasadach i znacząco ograniczy obszar objęty restrykcjami w przypadku wystąpienia ognisk choroby.
Korzystniejsze warunki dla polskiego drobiu
Dotychczas, od 2023 r., stosowano regionalizację na poziomie województw. Nowe zasady oznaczają, że w razie pojawienia się ognisk HPAI ograniczenia eksportowe obejmą jedynie powiaty, w których choroba wystąpi, co znacznie zmniejszy wpływ na handel.
Uaktualnione świadectwa weterynaryjne
Strona filipińska zaakceptowała przekazane przez Główny Inspektorat Weterynarii zaktualizowane świadectwa weterynaryjne dla:
- mięsa kurczaka, indyka i gęsi,
- jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z gatunków kury domowej i indyka.
Świadectwa dostępne są na stronie GIW: dla mięsa drobiowego (https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/filipiny) oraz dla jaj wylęgowych i piskląt (https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/filipiny-mat-biol).
Rozwój współpracy z Filipinami
Wzmacnianie pozycji Polski jako dostawcy towarów rolno-spożywczych na rynek filipiński pozostaje jednym z priorytetów resortu rolnictwa. W marcu br. odbyło się spotkanie sekretarza stanu Jacka Czerniaka z podsekretarzem stanu ds. hodowli zwierząt w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin, Constante Palabricą. Rozmowy dotyczyły m.in. współpracy w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt.
Filipiny – kluczowy partner w Azji Południowo-Wschodniej
Filipiny są drugim po Wietnamie najważniejszym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych w regionie ASEAN. W 2024 r. wartość polskiego eksportu na ten rynek osiągnęła 67,1 mln euro, co oznacza wzrost o 63,5 proc. rok do roku, a dodatnie saldo w dwustronnej wymianie handlowej wyniosło 35,4 mln euro. Polska sprzedaje na Filipiny przede wszystkim produkty mleczne – mleko, śmietanę, maślankę i serwatkę – a także mięso i jadalne podroby drobiowe. Tylko wartość eksportu mięsa drobiowego wyniosła w 2024 r. blisko 15 mln euro, co potwierdza rosnące znaczenie tego rynku dla polskich producentów.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ has/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 18.09.2025, 16:45 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |