Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Polski drób wraca na chiński rynek. To efekt podpisania porozumienia między ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Stefanem Krajewskim a wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) Zhao Zenglian. Dokument dotyczy warunków stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin. GACC to główny partner Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) w negocjacjach dotyczących dostępu do rynku chińskiego.
W spotkaniu wzięli również udział sekretarz stanu Jacek Czerniak oraz główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Podpisane porozumienie
Dwustronne porozumienie o warunkach stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin to największe osiągnięcie we współpracy z Chinami w sektorze rolno-spożywczym w ostatnim czasie.
– To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20 proc. udziałem w całej unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, że wysyłki polskiego mięsa drobiowego z uwzględnieniem zasady regionalizacji zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie – powiedział minister Krajewski.
– Jestem przekonany, że wznowienie eksportu mięsa drobiowego – naszego sztandarowego produktu eksportowego – przyczyni się do równoważenia polsko-chińskiej wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi, której saldo jest obecnie niekorzystne dla strony polskiej. Liczymy na powrót sukcesów sprzedażowych polskiego drobiu na rynku chińskim, notowanych przed wprowadzeniem przez władze chińskie zakazu w 2020 r. – dodał minister Krajewski.
Spotkanie z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL było również okazją do poruszenia tematu perspektyw uruchomienia eksportu polskiego mięsa wołowego.
Podczas pobytu w Polsce delegacja GACC odwiedzi także zakład drobiowy w woj. lubelskim.
Znaczenie porozumienia dot. regionalizacji
Regionalizacja to zasada, która umożliwia eksport mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób drobiu (HPAI, ND). Jej uznanie przez kraj importujący pozwala uniknąć wprowadzenia zakazu na obszarze całego kraju, w przypadku wystąpienia zakażeń.
W latach największych sukcesów (przed 2020 r.) polski eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał poziom nawet 55 mln euro. Obecnie polski potencjał eksportowy jest większy, a możliwość wysyłek tego produktu na rynek chiński ma istotne znaczenie dla polskich producentów drobiu.
Polski eksport do Chin
W 2024 r. eksport rolno-spożywczy z Polski do ChRL osiągnął poziom 145,7 mln euro. Sprzedawaliśmy głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekoladę i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ mbed/ mhr/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 15.09.2025, 17:45 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |