Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Polagra rozpoczęta (komunikat)

27.09.2023, 16:35aktualizacja: 27.09.2023, 16:36

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

W Poznaniu, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, rozpoczęły się dziś targi Polagra. W uroczystym otwarciu wydarzenia uczestniczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Promocja polskiej żywności

Wiceminister Bartosik zwrócił uwagę, że targi są dobrą okazją do promocji polskiej żywności, zaprezentowania nowości i poszukiwania nowych odbiorców.

– Dane statystyczne potwierdzają, że eksport polskich produktów rolno-spożywczych każdego roku rośnie i są to solidne wzrosty – kilku, kilkunastoprocentowe. Eksportujemy nasze towary do krajów Unii Europejskiej, w tym w dużych ilościach do krajów starej Unii Europejskiej – dodał wiceminister.

Sekretarz stanu podkreślił, że pomimo pandemii i wojny w Ukrainie eksport polskiej żywności systematycznie rośnie, co oznacza, że polskie rolnictwo dobrze sobie radzi w tych trudnych czasach. Przypomniał, że rząd udziela rolnikom wsparcia w wysokości 15 mld złotych.

Transport ukraińskiego zboża

Wiceminister Bartosik odniósł się także do bieżących wydarzeń związanych z transportem ukraińskiego zboża.

– My jesteśmy otwarci na rozmowy. Chcielibyśmy, aby tę sprawę uregulowało rozporządzenie unijne. To by było najlepsze rozwiązanie. Stoimy na stanowisku, że zboże ukraińskie powinno trafiać tam, gdzie jest ono potrzebne, a nie do Polski, Słowacji, Bułgarii czy Rumunii, gdzie destabilizuje rynki rolne – podkreślił sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

O wydarzeniu

Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Tomasz Kobierski zwrócił uwagę, że Polagra to największe wydarzenie tego typu w naszej części Europy. Poinformował jednocześnie, że w targach bierze udział 500 wystawców, a odwiedzający targi pochodzą z 32 krajów.

kom/ mk/

Data publikacji 27.09.2023, 16:35