Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Sekretarz stanu Ryszard Bartosik spotkał się dziś z przedstawicielami wietnamskich służb fitosanitarnych.
Temat rozmów i cel wizyty
Tematem dzisiejszego spotkania była finalizacja trwających obecnie negocjacji dostępowych polskich produktów takich jak: borówki, mięso wołowe oraz mięso z gęsi i kaczek. Wiceminister Ryszard Bartosik podkreślił duże znaczenie tych decyzji dla wzmocnienia polsko-wietnamskich relacji gospodarczych. Zaznaczył, że rozmowy ze stroną wietnamską przynoszą konkretne efekty.
Wizyta przedstawicieli wietnamskich służb fitosanitarnych w Polsce odbywa się z inicjatywy polskiego resortu rolnictwa. Jest wynikiem intensywnych kontaktów dwustronnych realizowanych m.in. w ramach prac polsko-wietnamskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa.
Potencjał współpracy w obszarze rolnictwa z Wietnamem
Wietnam jest dla Polski ważnym partnerem w zakresie wymiany handlowej towarami rolno-spożywczymi. W 2022 r. był głównym wśród krajów ASEAN (Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej) odbiorcą tego asortymentu z Polski.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
ra/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 07.09.2023, 22:42 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |