Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Współpraca państw w dziedzinie rolnictwa oraz bezpieczeństwo żywnościowe to tematy dzisiejszych rozmów ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa z Mohamedem Al Harbi, ambasadorem Państwa Zjednoczone Emiraty Arabskie (ZEA) w Polsce. Ambasadorowi ZEA w Polsce towarzyszyli przedstawiciele koncernu LuLu Group International z prezesem Yusuffem Ali na czele. W spotkaniu uczestniczył też ambasador RP w ZEA Jakub Sławek oraz zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Jan Białkowski.
Stanowisko strony polskiej
Minister Telus pogratulował prezesowi Yusuffowi Ali decyzji o utworzeniu centrum logistyczno-dystrybucyjnego na Europę Wschodnią na terenie portu lotniczego Olsztyn-Mazury. Minister wyraził nadzieję, że ten projekt pozytywnie wpłynie na udrożnienie kanałów sprzedaży polskich produktów rolno-spożywczych na rynki, na których obecny jest koncern LuLu, tj. do państw Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i Indii. Jednocześnie szef MRiRW poinformował emirackich rozmówców o świetnych wynikach polskiego eksportu rolnego i zachęcił ich do kontaktów z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Poruszono też temat bezpieczeństwa żywnościowego. Minister Telus zwrócił uwagę na konieczność współpracy administracji, sektora rolno-spożywczego, firm przetwórczych i handlowych w celu zapewnienia sprawnego funkcjonowania łańcuchów żywnościowych. W obecnej sytuacji geopolitycznej zapewnienie żywności na świecie ma kluczowe znaczenie.
Stanowisko strony emirackiej
Prezes firmy LuLu Yusuff Ali podkreślił, że Polska jest kojarzona z produktami żywnościowymi wysokiej jakości i liczy, że uda się je jeszcze mocniej rozpropagować na zagranicznych rynkach. W tym kontekście dodał, że firma planuje zorganizowanie polskiego tygodnia w należących do niej hipermarketach.
Polski eksport rolno-spożywczy do ZEA
Według wstępnych danych w okresie od stycznia do lipca 2023 r. wartość eksportu rolnego z Polski do ZEA wyniosła 97,2 mln euro, co oznacza wzrost o ok. 45 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2022 r. Eksportowaliśmy głównie chleb i pieczywo cukiernicze, przetwory spożywcze, tytoń, wyroby cukiernicze i jabłka.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ mick/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 22.09.2023, 18:45 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |