Polityka i społeczeństwo

MRiRW: rozmowy z rolnikami w Tomaszowie Lubelskim (komunikat)

24.02.2024, 21:14aktualizacja: 24.02.2024, 21:15

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Kolejne rozmowy ministra Czesława Siekierskiego z przedstawicielami protestujących na przejściach granicznych rolnikami odbyły się w Tomaszowie Lubelskim.

O sytuacji na granicach

– Przedstawiciele protestujących rolników zwrócili uwagę na potrzebę zwiększonego nadzoru nad bezpieczeństwem na przejściach granicznych – powiedział minister.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że zwiększona kontrola społeczna przez rolników powoduje niezadowolenie różnych osób, które nie wiadomo, z jakich powodów są tam widoczne i aktywne. Według rozeznania rolników nie są one w grupie osób tam zatrudnionych, a nawet często słyszy się od nich pewne pogróżki.

O stratach rolników

– Opłacalność produkcji jest ujemna, bardzo mała. W związku z tym rolnicy mówią – dopłaćcie nam do cen gusowskich, bo myśmy sprzedawali poniżej cen dających opłacalność – powiedział minister.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na to, że problem jest w tym na ile z budżetu będziemy w stanie wesprzeć rolników w tym zakresie.

Unijna odpowiedzialność

– Uważam, że także konsekwencje za niskie ceny spowodowane Zielonym Ładem i nadmiernym otwarciem rynku europejskiego, a są to decyzje szczebla europejskiego, musi ponosić Unia Europejska. To mówią rolnicy i oczekują pomocy oraz udziału środków unijnych – podkreślił minister Czesław Siekierski.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP w likwidacji SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mick/ sdd/

Data publikacji 24.02.2024, 21:14