Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
"Silne partnerstwo między Europą i Afryką jest niezbędne, abyśmy mogli stawić czoła wspólnym wyzwaniom, zwłaszcza w obliczu rosnących się globalnych kryzysów, które wpływają na światowe bezpieczeństwo żywnościowe i rolnictwo" - podkreślił sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas spotkania Ministrów Rolnictwa Unii Europejskiej i Unii Afrykańskiej, które odbyło się 27 czerwca 2025 r. w siedzibie FAO w Rzymie. Polskę, która w obecnym półroczu sprawuje prezydencję w Radzie UE, reprezentowali na konferencji wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Czerniak oraz Stały Przedstawiciel RP przy FAO, WFP i IFAD Aleksander Iwanicki.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że dobra współpraca obu kontynentów ma kluczowe znaczenie w kontekście badań i innowacji, zwiększania inwestycji w rolnictwie, działań na rzecz poprawy jakości gleby, wysiłków na rzecz przeciwdziałania zmianom klimatycznym oraz integracji handlu regionalnego. Zaznaczył, że zarówno Unia Europejska jak i Unia Afrykańska przyjęły w ostatnim czasie dokumenty strategiczne dotyczące przyszłości rolnictwa i systemów żywnościowych. Po stronie państw Afryki jest to Strategia i Plan Działań w ramach Kompleksowego Programu Rozwoju Rolnictwa Afrykańskiego (CAADP). Natomiast Unia Europejska przygotowała „Wizję dla Rolnictwa i Żywności” przedstawioną przez Komisję Europejską w lutym 2025 r.
"Obie Unie powinny wyciągnąć maksymalne korzyści z dynamiki stworzonej przez te dokumenty, aby nadać nowy silny impuls polityczny w zakresie rozwijania efektywnych, zrównoważonych i odpornych systemów rolno-spożywczych" – powiedział wiceszef resortu rolnictwa.
6. konferencja ministerialna rolnictwa UE - UA koncentrowała się na wzmocnieniu współpracy między kontynentami i wyzwaniami stojącymi przed systemami rolno-spożywczymi Europy i Afryki. Dyskutowano w oparciu o cztery bloki tematyczne, które mają bezpośredni wpływ na partnerstwo państw Europy i Afryki: inwestycje i finansowanie w łańcuchach wartości rolno-spożywczych; zrównoważone praktyki i odporność na zmiany klimatu; badania, innowacje i technologia; a także dostęp do rynku i ułatwiania w handlu.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)
kom/ azk/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 27.06.2025, 18:05 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |