Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Zmiany w Zielonym Ładzie – wniosek o nową płatność do 2 września 2024 r. (komunikat)

16.08.2024, 17:28aktualizacja: 16.08.2024, 17:29

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Do 2 września 2024 r. można składać wnioski o przyznanie płatności w ramach ekoschematu „Grunty wyłączone z produkcji”.

Dzięki staraniom m.in. ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego oraz wsparciu premiera Donalda Tuska zostały wprowadzone nowe regulacje unijne i krajowe, upraszczające te elementy Zielonego Ładu, które wpływały na decyzje produkcyjne rolników lub wymuszały ograniczenia w produkcji rolnej.

Wprowadzone zmiany

1. Zniesienie obowiązku ugorowania 4 proc. gruntów ornych

Od 2024 r. nie ma obowiązku ugorowania 4 proc. gruntów ornych. Wprowadzono nowy ekoschemat „Grunty wyłączone z produkcji”, za który rolnicy otrzymywać będą dodatkową płatność.

Płatność przysługuje do powierzchni ugorowanej, nie większej niż 4 proc. powierzchni gruntów ornych w gospodarstwie. Szacowana stawka płatności wynosi ok. 126,52 EUR/ha, tj. ok. 563 zł/ha.

Wdrożenie nowego ekoschematu umożliwia rolnikom dobrowolne wyłączenie z produkcji części gruntów ornych, za co będą otrzymywali płatności. Na gruntach wyłączonych z produkcji obowiązuje zakaz prowadzenia produkcji rolnej (w tym zakaz wypasu i koszenia) oraz zakaz stosowania środków ochrony roślin.

Przepisy umożliwiają złożenie wniosku o przyznanie płatności w ramach nowego ekoschematu (uzupełnienie wniosku złożonego w podstawowym terminie) do 2 września 2024 r.

2. Możliwość wyboru między dywersyfikacją a zmianowaniem

Od 2024 r. rolnicy mają wybór – mogą stosować albo dywersyfikację upraw (tj. różne uprawy), albo zmianowanie (tj. określone następstwo upraw roślin).

W przypadku wyboru dywersyfikacji upraw, w danym roku:

- W gospodarstwie o powierzchni od 10 do 30 ha gruntów ornych wystarczy posiadać dwie uprawy, z tym że największa uprawa nie może stanowić więcej niż 75 proc.

- W gospodarstwie o powierzchni powyżej 30 ha gruntów ornych wystarczy posiadać trzy uprawy, z tym że największa uprawa nie może stanowić więcej niż 75 proc., a dwie uprawy główne nie więcej niż 95 proc.

W przypadku wyboru zmianowania w gospodarstwach o powierzchni powyżej 10 ha gruntów ornych, na powierzchni co najmniej 40 proc. gruntów ornych, należy prowadzić inną uprawę w plonie głównym niż uprawa prowadzona w roku poprzednim.

3. Uproszczenia w normie dot. obowiązku utrzymania okrywy glebowej (tj. okrywa roślinna, ściernisko, resztki pożniwne, mulcz)

Wprowadzono nowy termin utrzymania okrywy glebowej – tj. od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do 15 października danego roku, z możliwą przerwą na wykonanie zabiegów agrotechnicznych z uwagi na wysiew roślin ozimych lub międzyplonów, trwającą nie dłużej niż 4 tygodnie.

4. Gospodarstwa do 10 ha UR nie będą podlegały sankcjom związanym z realizacją norm środowiskowych (tzw. warunkowości).

kom/ iwo/

Data publikacji 16.08.2024, 17:28