Polityka i społeczeństwo

MRiT: 9. posiedzenie Polsko-Ukraińskiej Komisji Międzyrządowej ds. Współpracy Gospodarczej (komunikat)

11.03.2024, 15:50aktualizacja: 11.03.2024, 16:24

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Dziś we Lwowie odbyło się 9. posiedzenia Polsko-Ukraińskiej Komisji Międzyrządowej ds. Współpracy Gospodarczej. Polskę reprezentowali przedstawiciele wszystkich resortów zaangażowanych we współpracę gospodarczą, w tym ministrowie Krzysztof Hetman i Czesław Siekierski. Delegacji ukraińskiej przewodniczyła wicepremier, minister Reintegracji Ziem Czasowo Okupowanych Ukrainy Iryna Vereshchuk.

Na początku posiedzenia minister Krzysztof Hetman podkreślił, że Polska cały czas solidaryzuje się z Ukrainą i narodem ukraińskim oraz wspiera Ukrainę na wielu płaszczyznach.

"W ostatnim roku w naszych relacjach pojawiły się jednak tematy bardzo trudne, złożone, wymagające od nas wyważenia stanowisk i odpowiedniej ochrony naszych obywateli. W szczególności zagrożona została sytuacja polskich rolników i przewoźników. Zdajemy sobie sprawę z trudnej sytuacji gospodarczej naszych ukraińskich partnerów, ale to też trudny czas dla nas wszystkich. Uważamy, że tylko wzajemny dialog i otwartość mogą doprowadzić do kompromisowego rozwiązania wrażliwych kwestii. Dziś też będziemy o nich rozmawiać" – dodał minister.

W czasie spotkania dyskutowano również o wzmacnianiu współpracy m.in. w energetyce, projektach kosmicznych, metrologii i o odbudowie Ukrainy. Polska jest też gotowa do wymiany doświadczeń w zakresie prawa zamówień publicznych i chce wspierać Ukrainę w procesie dostosowania do akcesji do UE.

"W tym roku będziemy obchodzić 20. rocznicę przystąpienia Polski do UE i sądzę, że to właśnie Polska ma nie tylko odpowiednie zrozumienie dla potrzeb Ukrainy w zakresie akcesji, ale też wolę dzielenia się doświadczeniami z naszej drogi do Unii" – zaznaczył szef MRiT.

Polsko-Ukraińska Komisja Międzyrządowa ds. Współpracy Gospodarczej została powołana na mocy polsko-ukraińskiej umowy o współpracy gospodarczej z 2005 r. Dotychczas odbyło się 8 posiedzeń. W ramach Komisji formalnie działa 7 grup roboczych (ds. współpracy w rolnictwie, turystyce, sektorze paliwowo-energetycznym, transportu, informacji geoprzestrzennej, przestrzeni kosmicznej, handlu i inwestycji) i 1 podkomisja (przemysł obronny). Jednak jak zapowiedział podczas spotkania z mediami minister Hetman, wraz wicepremier Iryną Vereshchuk podjęli decyzję, by zintensyfikować prace Komisji.

"Chcemy, by Komisja spotykała się częściej, a grupy robocze zostały poszerzone o kolejne obszary współpracy" – poinformował.

Rozmowy Komisji poprzedziło wspólne z wicepremier Vereshchuk i ambasadorem Ukrainy w Polsce Vasylem Zwaryczem, złożenie przez ministra Hetmana kwiatów na Cmentarzu Łyczakowskim oraz spotkanie dwustronne szefa MRiT z wicepremier Ukrainy. Wśród tematów rozmowy były zagadnienia związane m.in. ze współpracą handlową, odbudową Ukrainy i współpracą przedsiębiorców.

Dzień wcześniej, 10 marca 2024 r., w obecności ministra Hetmana i wicepremier Vereshchuk, podpisano umowę pomiędzy Państwową Służbą Celną Ukrainy a firmą Unibep S.A. na przebudowę przejścia drogowego „Szeghini” na polsko-ukraińskiej granicy.

kom/ fr/

Data publikacji 11.03.2024, 15:50