Polityka i społeczeństwo

MRiT: Expo 2020 w Dubaju: ważne spotkania wiceministra Grzegorza Piechowiaka z przedstawicielami Ukrainy oraz Egiptu i Nigerii (komunikat)

28.03.2022, 12:24aktualizacja: 28.03.2022, 13:31

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Wizyty w pawilonach narodowych Egiptu, Nigerii i Ukrainy, spotkanie ze studentami w Pawilonie Polskim oraz briefing z dziennikarzami na Expo w Dubaju – to główne punkty pierwszego dnia pobytu wiceministra rozwoju i technologii Grzegorza Piechowiaka w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Światowa Wystawa Expo 2020 w Dubaju zmierza ku końcowi. W jednym z ostatnich dni jej trwania wiceminister Grzegorz Piechowiak rozmawiał z reprezentantami walczącej z rosyjskim agresorem Ukrainy w ich pawilonie narodowym:

- Popieramy szeroki pakiet wsparcia gospodarczego i humanitarnego dla Ukrainy. Umożliwiamy ukraińskim przedsiębiorcom zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej w Polsce. Podejmujemy również działania na arenie międzynarodowej, które zmierzają do podtrzymania światowej solidarności z Ukrainą oraz wsparcia dla narodu ukraińskiego i jego władz – powiedział wiceminister rozwoju i technologii Grzegorz Piechowiak.

Wiceszef MRiT zwiedził również pawilony Egiptu i Nigerii. Spotkał się także z zespołem Pawilonu Polskiego oraz ze studentami, którzy jako wolontariusze pomagają w obsłudze całej ekspozycji.

- Praktyki na Expo to szansa dla młodych ludzi na zdobycie unikalnego doświadczenia, kompetencji i wiedzy. To także znakomita okazja do spotkania ciekawych ludzi i nawiązania przyjaźni oraz zgromadzenia niezapomnianych wspomnień na całe życie – przyznał Grzegorz Piechowiak.

Do obsługi Pawilonu Polskiego na Expo 2020 w Dubaju zaangażowano w sumie 134 studentów z pięciu uczelni wyższych: Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Uniwersytetu w Białymstoku oraz Grupy Uczelni Vistula.

Forum Gospodarcze na zakończenie Expo

Wiceminister rozwoju i technologii Grzegorz Piechowiak uczestniczył również w – zorganizowanym w Pawilonie Polskim - briefingu z udziałem polskich i zagranicznych mediów. Zaprosił też m. in. do udziału w Polsko-Afrykańskim Forum Gospodarczym, które odbędzie się 28 marca w Dubaju oraz dokonał pierwszego, wstępnego podsumowania obecności Polski – w wymiarze gospodarczym oraz społeczno-kulturalnym – na Wystawie Światowej Expo 2020.

- Afryka to dzisiaj jeden z najbardziej perspektywicznych rynków świata o wielkim potencjale gospodarczym i demograficznym. Potwierdza to również skala zainteresowania Polsko-Afrykańskim Forum Gospodarczym. Swój udział w nim zapowiedziało ok. 400 przedsiębiorców i przedstawicieli instytucji publicznych z 40 państw z całego świata, w tym 27 państw afrykańskich – podkreślił Grzegorz Piechowiak.

Szacuje się, że Expo w 2020 w Dubaju, które kończy się 31 marca 2022 roku, do tej pory odwiedziło ok. 18 mln osób z całego świata.

- Naszym głównym celem w ciągu blisko pół roku trwania Wystawy Światowej Expo 2020 w Dubaju była promocja Polski jako wiarygodnego partnera handlowego i bezpiecznego miejsca do inwestowania. Dlatego w Pawilonie Polskim odbyło się ok. tysiąca różnego rodzaju wydarzeń. Uczestniczyło w nich ok. 2,5 tys. przedsiębiorstw z różnych branż, a sam Pawilon odwiedziło w tym czasie ponad milion osób z całego świata. To nasz niewątpliwy sukces – powiedział wiceminister Grzegorz Piechowiak.

kmz/

Data publikacji 28.03.2022, 12:24