Polityka i społeczeństwo

MRiT: Minister Buda: bezpieczny kredyt 2 proc. zaowocuje większą ilością mieszkań na rynku (komunikat)

28.08.2023, 15:04aktualizacja: 28.08.2023, 15:50

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Bezpieczny kredyt 2 proc., podobnie jak oszczędnościowe Konto Mieszkaniowe, nie tracą impetu. W ciągu 8 tygodni od uruchomienia programu, wnioski o udzielenie kredytu złożyło ponad 36 tys. osób, podpisano już 3901 umów na łączną kwotę prawie 1,46 mld złotych. Założono też 1 664 Konta Mieszkaniowe.

– Czynnikiem kreującym podaż jest popyt – tak działa rynek mieszkaniowy na całym świecie. Dlatego sukces programu Pierwsze Mieszkanie tak nas cieszy, bo oznacza to, że deweloperzy będą budowali więcej mieszkań, a większa konkurencja na rynku oznacza korzyści dla klientów – powiedział Waldemar Buda, minister rozwoju i technologii.

Obecnie bezpieczny kredyt 2 proc. oferuje 9 banków: Alior Bank S.A., Bank BPS i Banki Spółdzielcze Zrzeszenia BPS, Bank PEKAO S.A., Bank Spółdzielczy Rzemiosła w Krakowie, Bank Spółdzielczy w Brodnicy, Krakowski Bank Spółdzielczy w Krakowie, PKO Bank Polski S.A., SGB-Bank S.A. i Banki Spółdzielcze Zrzeszone z SGB-Bankiem S.A. i VeloBank S.A. BGK oczekuje na podpisanie umowy o współpracy przez jeden z banków, a cztery kolejne deklarują gotowość do przystąpienia do programu w III i IV kwartale tego roku.

- W ciągu ośmiu tygodni działania programu złożono 36 037 wniosków kredytowych i zawarto 3901 umów na łączną kwotę ok. 1,457 mld zł. (dane na 24 sierpnia 2023 r.). Średnia kwota bezpiecznego kredytu 2 proc. to 373 563 zł – poinformował szef MRiT.

Obecnie Konto Mieszkaniowe oferują trzy banki (Alior Bank, Bank PEKAO SA, PKO Bank Polski), a uzgodnienia z kolejnym bankiem są w trakcie. Założono 1644 Konta Mieszkaniowe, na których zgromadzono ponad 3,15 mln zł.

BGK wspólnie z bankami i MRIT tworzy bazę dobrych praktyk obsługi programów. Na naszej stronie opublikowany jest poradnik dla przyszłego kredytobiorcy albo oszczędzającego i lista najczęściej występujących pytań i odpowiedzi dotyczących programu - https://www.gov.pl/web/mieszkanie-dla-ciebie/program-pierwsze-mieszkanie

kom/ amac/

Data publikacji 28.08.2023, 15:04