Polityka i społeczeństwo

MRiT: Pierwsze Mieszkanie z podpisem Prezydenta (komunikat)

07.06.2023, 21:54aktualizacja: 07.06.2023, 21:55

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Program Pierwsze Mieszkanie ruszy zgodnie z planem z początkiem lipca tego roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o pomocy państwa w oszczędzaniu na cele mieszkaniowe.

"Program Pierwsze Mieszkanie budzi olbrzymie zainteresowanie opinii publicznej. Jest to całkowicie zrozumiałe, bo mówimy o projekcie wsparcia budownictwa mieszkaniowego jakiego po 1989 roku w Polsce nie było. Niestety w przestrzeni medialnej pojawiają się i są powtarzane mity na temat tego programu. Proszę, by się nimi nie sugerować i korzystać jedynie ze sprawdzonych źródeł informacji" – mówi Waldemar Buda, minister rozwoju i technologii.

W ustawie podpisanej przez Prezydenta znalazły się także przepisy ograniczające cesje umów rezerwacyjnych i deweloperskich, które wyeliminują model zarobkowania na hurtowych cesjach takich umów.

Bezpieczny Kredyt 2% bez limitów finansowych

"W 2023 roku nie będzie żadnego limitu. Od 3 lipca każdy będzie mógł skorzystać zarówno z Bezpiecznego Konta jak i Konta Mieszkaniowego" – mówi Waldemar Buda.

Według założeń MRiT roczna liczba bezpiecznych kredytów 2% wyniesie średnio ok. 50 tys. Biorąc pod uwagę uruchomienie programu w II połowie 2023 r. przyjęto, że liczba udzielonych kredytów w 2023 r. wyniesie 10 tys., a w 2024 r. osiągnie wielkość 40 tys. Szacowana liczba kredytów na 2025 r. to 30 tys., 2026 r. – 35 tys., natomiast 2027 r. – 40 tys., co daje łączną szacunkową liczbę udzielonych bezpiecznych kredytów na poziomie 155 tysięcy.

W oszacowanej kwocie dopłat do rat sfinansowanych w 2024 r. w wysokości 941 mln zł dopłaty do rat za 2023 r. oszacowano na poziomie 178 mln zł. Łączna kwota dopłat do rat w latach 2024-2033 ma wynieść niemal 12,5 mld złotych.

Pierwsze Mieszkanie: marże banków pod kontrolą

"Pierwsze Mieszkanie to projekt od początku tworzony z myślą o osobach, które pracują, mają zdolność kredytową, ale jednak zbyt małą by uzyskać dziś kredyt hipoteczny na rynkowych warunkach" – mówi minister Waldemar Buda.

W rzeczywistości osoba (lub rodzina) korzystająca z Bezpiecznego Kredytu zwiększy swoją zdolność kredytową o 50 – 70%. A to oznacza, że osoby do 45 roku życia, których wnioski o kredyt na kupno pierwszego mieszkania są dziś odrzucane przez banki, będą mogły z takiego instrumentu skorzystać.

"Chcę też podkreślić, że zgodnie z zapisami podpisanej przez Prezydenta ustawy, bank nie będzie mógł ustanawiać większej marży niż to jest w jego normalnych kredytach hipotecznych. Powtarzam: bank nie będzie więc miał żadnej możliwości zawyżania marży. Zabezpieczyliśmy to" – wyjaśnia szef MRiT.

"Oczywiście po uruchomieniu, już na warunkach rynkowych, będziemy na bieżąco analizować funkcjonowanie Programu. O potrzebie wprowadzenia ewentualnych zmian, zdecydujemy na podstawie wyników tych analiz" – dodaje.

Poznaj broszurę ‘Zamieszkaj na swoim”

Program Pierwsze Mieszkanie składa się z dwóch filarów. Jednym jest bezpieczny kredyt 2% (system dopłat do kredytu na zakup pierwszego mieszkania lub domu), drugim Konto Mieszkaniowe (czyli pomoc w oszczędzaniu na zakup mieszkania). Oba instrumenty mają wspomóc osoby do 45. roku życia, które są już gotowe kupić swoje pierwsze mieszkanie lub dom jednorodzinny lub planują to w przyszłości.

Szczegóły dotyczące nowego programu dostępne są w serwisie MieszkaniedlaCiebie.gov.pl. https://www.gov.pl/web/mieszkanie-dla-ciebie.

Można w nim znaleźć broszurę informacyjną „Zamieszkaj na swoim”, czyli przewodnik po rządowych programach mieszkaniowych, a wśród nich o programie Pierwsze Mieszkanie.

kom/ pif/

Data publikacji 07.06.2023, 21:54