Polityka i społeczeństwo

MRiT: Pomoc dla JST w przygotowaniu terenu inwestycyjnego (komunikat)

21.06.2022, 15:21aktualizacja: 21.06.2022, 15:22

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Dziś rusza piąty nabór Programu Inwestycji Strategicznych, który pomoże samorządom w przygotowaniu terenów inwestycyjnych. Zachęcamy wszystkie samorządy do składania wniosków. Mają na to trzy tygodnie.

"By dalej wspinać się w łańcuchach wartości musimy tworzyć jeszcze bardziej konkurencyjną ofertę dla inwestorów – przygotowywać tereny inwestycyjne do ich potrzeb" – wskazuje minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

Inwestycje w Polsce

Według najnowszego raportu UNCTAD (Konferencja Narodów Zjednoczonych ds. Handlu i Rozwoju) , Polska pozostaje najatrakcyjniejszym rynkiem inwestycyjnym w regionie i trzecim najbardziej atrakcyjnym w Unii Europejskiej. Na całym świecie bezpośrednie inwestycje zagraniczne warte były w ubiegłym roku 1,58 bln dolarów. To o 64 proc. więcej, niż rok wcześniej. Dane dla Polski na tym tle wyglądają lepiej niż dobrze, bo wartość BIZ (bezpośrednie inwestycje zagraniczne) była rekordowo wysoka i wyniosła 24,8 mld dolarów. Rok wcześniej było to 13,8 mld dolarów.

W ramach Polskiej Strefy Inwestycji (od września 2018 do końca maja 2022) wydano łącznie 1 635 decyzji o wsparciu na 77,9 mld zł deklarowanej wartości inwestycji oraz 32 803 nowych miejsc pracy.

W 2021 r. w ramach programu zawarto z przedsiębiorcami 18 umów o udzielenie dotacji na realizację inwestycji o łącznej wartości 11 395 mln zł. Przedsiębiorcy zobowiązali się do utworzenia 29 640 nowych miejsc prac.

Startuje nabór

21 czerwca Bank Gospodarstwa Krajowego uruchamia piąty nabór z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych. Tym razem o dofinansowanie mogą starać się samorządy na wszystko co wiąże z budową lub modernizacją obszarów inwestycyjnych.

– Rządowe wsparcie będzie impulsem rozwojowym dla całego kraju, który pomoże utrzymać miejsca pracy i złagodzi skutki dekoniunktury wywołanej przez pandemię i agresję Rosji na Ukrainę. Polacy skorzystają na poprawie jakości ich otoczenia, a polskie firmy – główni wykonawcy zadań inwestycyjnych – będą mogły utrzymywać i tworzyć nowe miejsca pracy. Z przygotowanych terenów będą mogli skorzystać polscy producenci, zagraniczne podmioty oraz firmy, które szukają nowych możliwości rozwoju wycofując się Rosji – wskazuje minister Buda.

Kto może złożyć wniosek

Wnioski mogą złożyć wszystkie samorządy: gminy, powiaty, województwa oraz związki JST.

JST może złożyć maksymalnie dwa wnioski o dofinansowanie w limitach nieprzekraczających: 100 mln zł oraz 250 mln zł.

Maksymalne dofinansowanie to 98 proc.

Jakie przedsięwzięcia otrzymają wsparcie

Dofinansowanie na: budowę lub modernizację infrastruktury drogowej, budowę lub modernizację infrastruktury elektroenergetycznej, budowę lub modernizację infrastruktury technicznej drogowej, budowę lub modernizację infrastruktury wodno-kanalizacyjną. Wniosek może dotyczyć: istniejących terenów inwestycyjnych o powierzchni co najmniej 80 ha, planowanych terenów inwestycyjnych o powierzchni co najmniej 60 ha, międzynarodowych terminali intermodalnych o strategicznym znaczeniu gospodarczym, funkcjonujących w ramach sieci kompleksowej i bazowej TEN-T.

kom/ ab/

Data publikacji 21.06.2022, 15:21