Polityka i społeczeństwo

MRiT: Przygotowania udziału Polski do Expo 2025 Osaka, Kansai wkraczają w kluczową fazę (komunikat)

19.06.2024, 10:00aktualizacja: 19.06.2024, 12:24

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Do rozpoczęcia Wystawy Światowej Expo 2025 Osaka, Kansai pozostało już mniej niż 300 dni. Przedstawiciele Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu S.A., informują, że projekt wkracza w kluczową fazę. W ostatnich dniach zakończyły się negocjacje i podpisana została umowa na budowę Pawilonu Polski – najważniejszego elementu całego projektu.

Już za mniej niż 300 dni rozpocznie się Wystawa Światowa Expo 2025 Osaka, Kansai – największe i najważniejsze wydarzenie gospodarczo-promocyjne na świecie. Udział Polski w wydarzeniu ma na celu wzmacnianie wizerunku na arenie międzynarodowej, nawiązanie nowych kontaktów gospodarczych oraz promocję polskiej nauki, kultury i turystyki. Za realizację projektu odpowiada Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A. (PAIH), a instytucją nadzorującą jest Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Pawilon Polski

Areną prezentacji kraju będzie Pawilon Polski o powierzchni blisko 1000 m kw. Projekt architektoniczny opiera się na zastosowaniu drewna, a forma bryły ma przywoływać skojarzenie rozchodzącej się fali kreatywności i innowacyjności Polaków. Za opracowanie koncepcji architektonicznej odpowiada polsko-hiszpański duet Alicja Kubicka i Borja Martínez – Interplay Architects.

Harmonogram realizacji budowy Pawilonu został zmodyfikowany ze względu na fakt wydłużenia się procesu wyboru wykonawcy. Pierwotnie wyłoniona w postępowaniu publicznym firma uchyliła się od zawarcia umowy. Ostatecznie, budowę Pawilonu Polski zrealizuje konsorcjum, w skład którego wchodzą Nagashima Co., Ltd., JSC Corporation, FINASI SPI JV TURNKEY PROJECTS CONTRACTING – FZCO. Konsorcjum daje gwarancję należytego i terminowego wykonania zamówienia.

- Budowa Pawilonu Polski jest zadaniem priorytetowym i najważniejszym elementem związanym z udziałem Polski w Wystawie Światowej Expo 2025 Osaka, Kansai. Pomimo wyzwań związanych z wyborem wykonawcy, PAIH dołożyła wszelkich starań, aby Pawilon Polski został zrealizowany zgodnie z projektem, w terminie i w zatwierdzonym przez Radę Ministrów budżecie – podkreśla Magdalena Skarżyńska, Wiceprezes Zarządu PAIH.

Kompleksowa Promocja Polski

- Wystawa EXPO to wielka szansa na pokazanie Polski, jako kraju nowoczesnego z dynamicznie rozwijającą się gospodarką, niosącą innowacje i nowe technologie światu – mówi Jacek Tomczak, Komisarz Generalny Sekcji Polskiej Wystawy Światowej Expo 2025 Osaka, Kansai.

Udział Polski w Expo 2025 Osaka, Kansai to projekt kompleksowy, zakładający promocję polskiej kultury, nauki oraz gospodarki. W obszarze gospodarczym jego głównymi celami są: budowa rozpoznawalności Marki Polskiej Gospodarki, rozwój współpracy gospodarczej z Japonią oraz umocnienie pozycji Polski, jako bezpiecznej destynacji inwestycyjnej.

Program gospodarczy stanowi kluczowy element udziału Polski w Expo 2025 Osaka, Kansai. Wiele inicjatyw zaplanowanych w ramach programu już się rozpoczęło.

kom/ ek/ amac/

Data publikacji 19.06.2024, 10:00