Polityka i społeczeństwo

MRiT: wiceminister Olga Semeniuk przewodniczącą Rady Polskiej Agencji Kosmicznej (komunikat)

23.10.2021, 05:13aktualizacja: 23.10.2021, 05:14

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Dzisiaj (22 października br.) wiceminister Olga Semeniuk została wybrana na przewodniczącą Rady Polskiej Agencji Kosmicznej.

Priorytetami dla przewodniczącej będą:

- kreowanie polityki kosmicznej,- realizacja zadań wynikających z Polskiej Strategii Kosmicznej przyjętej przez rząd w 2017 r., - przygotowanie Krajowego Programu Kosmicznego.

Zgodnie z Polską Strategią Kosmiczną skoncentrowanie funkcji zarządczej i koordynacyjnej znajduje się w rękach Ministerstwa Rozwoju i Technologii, odpowiadającego za całokształt polityki kosmicznej, przy jednoczesnym zapewnieniu współpracy z innymi resortami oraz partnerami. Polska Agencja Kosmiczna wspiera w tych działaniach MRiT.

Do najważniejszych zadań Polskiej Agencji Kosmicznej należy:

wspieranie polskiego przemysłu kosmicznego oraz środowiska naukowego poprzez łączenie świata biznesu i nauki;

wspieranie polskiego przemysłu w celu zwiększenia jego konkurencyjności na rynku europejskim i pozyskiwania przez krajowe firmy kontraktów organizacji międzynarodowych, zwłaszcza Europejskiej Agencji Kosmicznej i Komisji Europejskiej;

odpowiadanie za przygotowanie i implementację Krajowego Programu Kosmicznego;

współpraca z międzynarodowymi agencjami oraz administracją państwową, w zakresie badania i użytkowania przestrzeni kosmicznej.

działanie także na rzecz rozwoju technik satelitarnych w codziennym życiu, min. w rolnictwie, leśnictwie, transporcie lądowym i morskim, monitoringu środowiska, zarządzaniu kryzysowym, czy prognozowaniu pogody.

kom/ pif/

Data publikacji 23.10.2021, 05:13