Polityka i społeczeństwo

MRPiPS: Honorowe świadczenia dla stulatków gwarantowane ustawą i corocznie waloryzowane (komunikat)

06.08.2024, 17:00aktualizacja: 07.08.2024, 09:32

- Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej informuje:

Już wkrótce honorowe świadczenia dla osób, które ukończyły sto lat, będą gwarantowane ustawą, a co więcej – corocznie waloryzowane. Rada Ministrów przyjęła właśnie projekt w tej sprawie. To ważna zmiana dla kilku tysięcy polskich seniorów. Dzisiaj świadczenie pobiera ok. 6 tys. stulatków, ale liczba ta z roku na rok będzie rosnąć.

We wtorek 6 sierpnia br. Rada Ministrów przyjęła przygotowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy o świadczeniu honorowym dla osób, które ukończyły sto lat. Celem proponowanych rozwiązań jest zastąpienie obecnego mechanizmu przyznawania świadczenia i unormowanie prawne wieloletniej tradycji, a także zapewnienie przewidywalności sytuacji prawnej najstarszej części społeczeństwa.

Aktualnie comiesięczne świadczenie honorowe dla stulatków przyznawane jest przez Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych na mocy decyzji podjętej przez Prezesa Rady Ministrów w 1972 r. – i traktowane jako „świadczenia w drodze wyjątku”. W ocenie MRPiPS pora na zmiany.

Świadczenie honorowe wypłacane z urzędu:

Prawo do świadczenia honorowego przysługiwać będzie osobom posiadającym obywatelstwo polskie, które ukończyły 100 lat życia, a pieniądze będą wypłacane z urzędu.

Dotychczas świadczenie odpowiadało wysokości kwoty bazowej obowiązującej w chwili ukończenia przez daną osobę 100 lat. Wysokość kwoty bazowej zmienia się od 1 marca każdego roku, dlatego wysokość świadczenia honorowego była zróżnicowana.

Coroczna waloryzacja:

Projektowana regulacja wprowadza dużą zmianę w tym zakresie. Już od 2025 r. nastąpi odwiązanie wysokości świadczenia honorowego od wysokości kwoty bazowej, świadczenie honorowe będzie za to waloryzowane wskaźnikiem waloryzacji emerytur i rent.

Oznacza to podniesienie kwoty świadczenia osobom, którym przyznano świadczenie do końca grudnia 2024 r., zamrożenie wysokości świadczenia honorowego z tytułu ukończenia 100 lat życia na dzień 1 stycznia 2025 r. na poziomie kwoty bazowej (od 1 marca 2024 r. – 6246,13 zł brutto) oraz wprowadzenie zasady, że świadczenie to będzie waloryzowane corocznie 1 marca na zasadach analogicznych, jak ma to miejsce w przypadku waloryzacji emerytur i rent.

Ważna zmiana dla tysięcy polskich seniorów:

Dzisiaj świadczenie honorowe pobiera ok. 6 tys. osób. Z roku na rok liczba ta będzie jednak rosła, ponieważ średnia długość życia systematycznie się wydłuża.

Nowe przepisy będą obowiązywały od 1 stycznia 2025 roku.

kom/ klem/

Data publikacji 06.08.2024, 17:00