Polityka i społeczeństwo

MRPiPS: Wsparcie dla poszkodowanych w pożarze przy ul. Marywilskiej (komunikat)

22.05.2024, 15:06aktualizacja: 22.05.2024, 15:07

- Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej informuje:

Eksperci Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Urzędu Pracy m.st. Warszawy oraz Fundacji Agencji Rozwoju Przemysłu od czwartku będą udzielać informacji o dostępnych formach pomocy, z których mogą skorzystać przedsiębiorcy poszkodowani w pożarze hali centrum handlowego przy ul. Marywilskiej 44 w Warszawie.

Poszkodowani przedsiębiorcy będą mogli porozmawiać z ekspertami Zakładu Ubezpieczeń Społecznych od czwartku 23 maja br. od godz. 8 w II Oddziale ZUS przy ul. Podskarbińskiej w Warszawie.

Dostępne formy pomocy to m.in. ulgi dotyczące np. odroczenia terminu płatności składek lub rozłożenia należności z tytułu nieopłaconych składek na raty. Do tej pory, jak wskazał ZUS, wnioski o ulgi złożyło ponad 60 przedsiębiorców.

Aby otrzymać ulgę, należy złożyć wniosek do ZUS oraz dostarczyć dokumenty niezbędne do oceny sytuacji finansowej (formularze dostępne w placówkach ZUS oraz na stronie www.zus.pl). Przedsiębiorcy będą mogli liczyć na pomoc doradców w oddziałach.

Przedsiębiorcy mogą ubiegać się także o jednorazowe bezzwrotne wsparcie z Fundacji Agencji Rozwoju Przemysłu w wysokości 2000 zł oraz dofinansowanie przez Urząd Pracy m.st. Warszawy części wynagrodzeń pracowników – do wysokości połowy wynagrodzenia minimalnego przez trzy miesiące.

kom/ jls/ wus/

Data publikacji 22.05.2024, 15:06