Polityka i społeczeństwo

MRPIT: Premier Jarosław Gowin: ,,Program Horyzont Europa stanowi szansę na dodatkowe wzmocnienie polskiego ekosystemu innowacji” (komunikat)

16.04.2021, 15:31aktualizacja: 16.04.2021, 16:19

- Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii informuje:

– W Polsce w ostatnich latach wprowadzono wiele reform i zmian sprzyjających innowacjom. Systematycznie rosną nakłady na badania i rozwój – mówił wicepremier Jarosław Gowin podczas konferencji „Europa. Horyzont możliwości”, inaugurującej kolejną odsłonę programu ramowego Horyzont Europa.

W debacie zorganizowanej w formule on-line obok wicepremiera Jarosława Gowina udział wzięli m.in. Mariya Gabriel - komisarz UE ds. Innowacji, Badań, Kultury, Edukacji i Młodzieży, Przemysław Czarnek – minister edukacji i nauki oraz Wojciech Kamieniecki – dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Pomimo trudnych uwarunkowań związanych z pandemią jestem przekonany, że program Horyzont Europa przyczyni się do budowania nowoczesnej i konkurencyjnej gospodarki Unii Europejskiej – ocenił wicepremier Jarosław Gowin w przemówieniu otwierającym konferencję.

Wicepremier Gowin podkreślił również rolę wsparcia, na jakie polscy przedsiębiorcy-innowatorzy mogą liczyć w ramach Programu dla Pracy i Rozwoju realizowanego przez Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii.

Za wsparcie innowacji odpowiadają takie rozwiązania, jak na przykład BADANIA NA RYNEK, czyli instrument finansowy dotyczący wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów lub wdrożenia w firmie nowoczesnych procesów technologicznych, które są wynikiem prac badawczo-rozwojowych – wyjaśnił Jarosław Gowin, wskazując że program Horyzont Europa stanowi szansę na dodatkowe wzmocnienie polskiego ekosystemu innowacji.

O programie

Program Horyzont Europa będzie kontynuacją programu Horyzont 2020, który jest instrumentem UE w zakresie badań naukowych i innowacji na lata 2014–2020. Budżet programu na lata 2021-2027 wyniesie 95,5 mld EUR.

W ramach Horyzontu Europa przewidziane jest wsparcie dla naukowców, samorządów, organizacji pozarządowych, a także dla przedsiębiorstw realizujących innowacyjne projekty badawcze i wdrożeniowe.

kom/ lgs/

Data publikacji 16.04.2021, 15:31