Polityka i społeczeństwo

MRPiT: Wicepremier Jarosław Gowin: Śląsk ma kapitalne znaczenie dla dalszego rozwoju Polski i jej gospodarki (komunikat)

03.08.2021, 17:44aktualizacja: 03.08.2021, 17:45

MRPiT informuje:

Transformacja energetyczna i cyfrowa, działalność Hubów Innowacji Cyfrowych oraz wpływ nauki i jakości kadr na kształt rynku na pracy na Śląsku – to główne tematy poniedziałkowej konferencji nt. rozwoju gospodarczego tego regionu, w której uczestniczył wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin.

- Zarówno przed Śląskiem, jak i przed całą polską i europejską gospodarką, stoją potężne wyzwania, z którymi nie jesteśmy w stanie się zmierzyć bez skutecznego wsparcia ze strony państwa. W tych niełatwych i pod wieloma względami przełomowych czasach kierowany przeze mnie resort aktywnie wspiera inicjatywy biznesowe oraz przedsiębiorczość swoich obywateli - powiedział wicepremier Jarosław Gowin w Katowicach na inauguracji konferencji poświęconej rozwojowi gospodarczemu oraz transformacji cyfrowej i energetycznej Śląska. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele świata biznesu, nauki i polityki.

- Dzisiaj jednym z naszych priorytetowych działań jest budowa stabilnych fundamentów pod nowoczesną gospodarkę. Słowa-klucze to: kapitał ludzki, zasoby naturalne i ochrona środowiska, inwestycje i innowacje, wiedza i dane, cyfryzacja, robotyzacja i sztuczna inteligencja. Innymi słowy, teraz w Polsce musimy postawić na zrównoważony rozwój i wzrost produktywności – dodał Jarosław Gowin.

Odpowiadając na pytanie, jak osiągnąć znaczący wzrost produktywności w oparciu o niskoemisyjną gospodarkę cyfrową, wicepremier podkreślił: - Aby sprostać temu wyzwaniu, w kierowanym przeze mnie resorcie ogłosiliśmy nową Politykę Przemysłową Polski. Kończymy właśnie prace nad Strategią Produktywności. Będzie to pierwszy w historii dokument rządowy, który tak zasadniczo omawia kwestię produktywności i wskazuje konkretne sposoby jej podnoszenia w polskich warunkach.

Planowane na szczeblu unijnym i krajowym nieuniknione zmiany w kierunku gospodarki zeroemisyjnej wymuszą transformację sektora okołogórniczego, który zapewnia ok. 110-130 tys. stabilnych miejsc pracy. - Dlatego też transformacja ta będzie oparta na synergicznych i skoordynowanych działaniach. Chodzi tu m.in. o przyciąganie inwestycji wykorzystujących potencjał województwa śląskiego i wspieranie powstawania nowych firm w obszarach przewag konkurencyjnych. A także o wsparcie dla śląskich przedsiębiorców w zdobywaniu nowych rynków oraz eksporcie regionalnych produktów i usług – podsumował wicepremier.

Atuty gospodarcze Śląska

• Województwo śląskie to najsilniej zurbanizowany i drugi najludniejszy region w Polsce;

• Województwo śląskie utrzymuje największy regionalny udział w wartości krajowego eksportu;

• co dziesiąta firma z listy 500 największych w Polsce ma siedzibę w województwie śląskim.

Organizatorami konferencji nt. przyszłości gospodarczej Śląska były: Platforma Przemysłu Przyszłości, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technik Innowacyjnych EMAG, Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach oraz Fundacja Instytut Wyszehradzki.

kom/

Data publikacji 03.08.2021, 17:44