Polityka i społeczeństwo

MS: Bezwzględna walka z przestępcami, troska o najuboższych – główne cele reform realizowanych przez Ministerstwo Sprawiedliwości (komunikat)

09.12.2022, 15:26aktualizacja: 09.12.2022, 16:29

Ministerstwa Sprawiedliwości przekazuje:

– Bezwzględna walka z przestępcami, troska o najuboższych, likwidacja patologii – to główne cele reform wprowadzonych przez resort ministra Zbigniewa Ziobro. Zmiany, które wprowadzamy zawsze mają na celu pokrzywdzonych przestępstwem. To oni są w centrum naszej uwagi – powiedział wiceminister sprawiedliwości Michał Woś na dzisiejszej (9 grudnia br.) konferencji prasowej.

Szczegółowo sukcesy Ministerstwa Sprawiedliwości pod kierownictwem ministra Zbigniewa Ziobro zostały opisane na stronie www.sprawiedliwie.gov.pl.

Wiceminister Marcin Warchoł zwrócił uwagę na wymierne efekty reform wprowadzanych przez resort sprawiedliwości. – Ze środków skonfiskowanych z przestępstw, państwo ma pieniądze na finansowanie programów społecznych dla dzieci czy dodatkowe emerytury dla seniorów. Dzięki tym pieniądzom pomagamy polskim rodzinom – mówił.

Podkreślił też znaczenie rozwiązań przygotowanych w Ministerstwie Sprawiedliwości w zwiększaniu bezpieczeństwa Polaków. – Rozszerzyliśmy granice obrony koniecznej. Domownik nie musi się obawiać, w jaki sposób i czym się broni. To przestępca musi się bać, gdy atakuje niewinne osoby w ich domu – ocenił wiceminister Marcin Warchoł.

Natomiast minister Michał Wójcik, który przez pięć lat pełnił funkcję wiceministra sprawiedliwości przypomniał działania resortu na rzecz ochrony najmłodszych. – W Polsce można było na portalach internetowych kupić dziecko. Minister Zbigniew Ziobro zablokował ten proces, przygotowując ustawę zakazującą nielegalnych adopcji – podkreślił.

W resorcie przez 7 lat powstało 75 obowiązujących dziś ustaw. Wprowadziły nowe prawo, które zmienia Polskę na lepsze. Dziesiątki kolejnych projektów czekają na uchwalenie lub wejście w życie. To prawo chroniące słabszych i bezbronnych, ale surowe wobec tych, którzy je łamią. Dobre zmiany to m.in. skuteczna walka z przestępczością VAT-owską i zaostrzenie kar za najgroźniejsze przestępstwa. To koniec z odbieraniem dzieci za biedę i radykalne zwiększenie ściągalności alimentów. To również ochrona Polaków przed lichwą i rozszerzenie prawa do obrony koniecznej. Rezultaty są spektakularne.

Pieniądze dla Polaków

Ministerstwo Sprawiedliwości pod kierownictwem ministra Zbigniewa Ziobro podjęło zdecydowaną walkę z mafią vatowską. Zmiany w kodeksie karnym i skuteczne ściganie przestępców vatowskich przyniosły gwałtowne wzrosty wpływów do budżetu państwa. wykorzystano je na realizację programów społecznych, m. in. 500+, Maluch+, wyprawka 300+, czy emerytura+.

W 2011 r., gdy Prokuratorem Generalnym po raz ostatni polityk PO-PSL wartość zabezpieczonego przestępczego mienia wyniosła zaledwie 160 mln zł. Nowe przepisy o konfiskacie rozszerzonej przyczyniły się do skutecznego odbierania mienia pochodzącego z przestępstwa i walka z przestępczością zorganizowaną. W 2019 r. wartość zabezpieczonego mienia – około 3,9 mld zł. Wartość zabezpieczonego mienia w latach 2020-2021 – kolejne ponad 3,34 mld zł. Łącznie – ponad 7 miliardów zł. To dodatkowe pieniądze np. na wyprawki szkolne dla milionów uczniów czy na sfinansowanie innych potrzeb.

Zaostrzenie kar to bezpieczeństwo Polaków

Koniec z pobłażliwością dla bandytów. W Ministerstwie Sprawiedliwości przygotowano nowelizację Kodeksu karnego, która zaostrza kary dla najgroźniejszych przestępców. Kara nawet 30 lat więzienia – za najbardziej okrutne zbrodnie, morderstwa, gwałty, pedofilię. Najwięksi zwyrodnialcy – kara bezwzględnego dożywocia. Surowsze kary dla kierowców i konfiskata aut kierowcom prowadzącym pod wpływem alkoholu.

Koniec z bezkarnością handlarzy dopalaczami

Za rządów PO-PSL handlarze dopalaczami byli całkowicie bezkarni. Wprowadzone przez Ministerstwo Sprawiedliwości zmiany w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii sprawiły, że handel dopalaczami został uznany za przestępstwo. Za posiadanie znacznych ilości dopalaczy grozi do 3 lat więzienia, a za handel dopalaczami do 12 lat więzienia. Skończyło się obchodzenie prawa przez grupy przestępcze zajmujące się handlem dopalaczami.

Ochrona rodziny

Ustawa antyprzemocowa wprowadziła w Polsce jeden z najwyższych standardów ochrony ofiar przemocy domowej. To sprawca przemocy – a nie ofiara – musi opuścić mieszkanie i dostaje zakaz zbliżania się do ofiary. Natychmiast egzekwuje to policja, a sądy szybko zajmują się sprawą. Wszystkie zgłoszenia dotyczące przemocy – traktowane są przez policję jako pilne, a średni czas oczekiwania na przyjazd patrolu to 7-15 minut.

Skuteczne ściąganie alimentów

Ministerstwo Sprawiedliwości skończyło z pobłażliwością wobec osób uchylających się od płacenia alimentów. W 2015 r. ściągalność alimentów do państwowego Funduszu Alimentacyjnego wynosiła 13 proc. Po zmianie przepisów, przygotowanej przez resort, ściągalność wzrosła o ponad 280 proc. Osoby uprawnione do alimentów otrzymują należne świadczenie, a do państwa wracają wydane z Funduszu Alimentacyjnego pieniądze.

Ochrona przed lichwą

Państwo było bezradne w walce z lichwiarzami. Przełomem w walce z lichwą i nadużyciami firm pożyczkowych była ustawa antylichwiarska. Precyzyjnie określa, gdzie zaczyna się lichwa, jasno definiuje koszty pozaodsetkowe i obniża ich maksymalne limity. Wprowadza również obowiązek każdorazowego badania zdolności kredytowej oraz większy nadzór nad instytucjami pożyczkowymi.

Link do konferencji:https://www.youtube.com/watch?v=wybND3VoLhA

ero/