Polityka i społeczeństwo

MS: Centralne obchody Święta Służby Więziennej z udziałem Ministra Sprawiedliwości (komunikat)

01.07.2022, 16:26aktualizacja: 01.07.2022, 16:27

Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Polska może być dumna z Waszej pracy – powiedział Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro podczas Centralnych obchodów Święta Służby Więziennej na Placu Piłsudskiego w Warszawie.

W czasie uroczystości ogłoszono promocję na pierwszy stopień oficerski 280 funkcjonariuszy, absolwentów Szkoły Wyższej Wymiaru Sprawiedliwości oraz wręczono przyznanych przez Ministra Sprawiedliwości pośmiertnie ośmiu osobom Złotych Odznak za Zasługi w Pracy Penitencjarnej, które odebrały rodziny funkcjonariuszy i kapelana. Wyróżnieni walczyli o wolną Polskę, prowadzili działalność niepodległościową.

Piękny gest solidarności

- W czasie służby udowadniacie swój heroizm, profesjonalizm i poświęcenie. Szczególną skuteczność pokazaliście w trudnych warunkach pandemii, a także po barbarzyńskiej napaści armii Putina na Ukrainę - podkreślił minister Zbigniew Ziobro, dziękując funkcjonariuszom i pracownikom więziennictwa za ogromne wsparcie uchodźców z Ukrainy, często kosztem własnego czasu i środków. – To piękny gest solidarności i człowieczeństwa.

Minister sprawiedliwości powiedział też, że – choć ma nadzieję, iż do ataku na Polskę nie dojdzie – trzeba się przygotować do obrony Rzeczypospolitej. Dlatego na jego prośbę skierowaną do wiceministra sprawiedliwości Michała Wosia, nadzorującego Służbę Więzienną, podjęła ona współpracę z Wojskiem Polskim, w tym m.in. z jednostką specjalną Grom.

Zbigniew Ziobro przypomniał też, w jaki sposób resort sprawiedliwości dba o poprawę warunków pracy i bezpieczeństwa Służby Więziennej. To m.in. podwyżki uposażeń oraz przyjęta ustawa modernizacyjna. Zapowiedział także zaostrzenie kar za napaść na funkcjonariuszy. Ma to związek z niedawną tragedią, do jakiej doszło w Zakładzie Karnym Rzeszowie, gdzie tymczasowo osadzony zaatakował więzienną psycholog, a jej życia nie udało się uratować.

Dla bezpieczeństwa państwa

Do biorących udział w uroczystości listy skierowali Prezydent RP Andrzej Duda i premier Mateusz Morawiecki. Dziękując funkcjonariuszom i pracownikom Służby Więziennej podkreślali wagę ich służby dla bezpieczeństwa państwa i przeciwdziałania zagrożeniem, dzięki czemu Polacy mogą żyć i pracować w spokoju.

Gratulacje i życzenia funkcjonariuszom składał także gen. Jacek Kitliński, Dyrektor Generalny Służby Więziennej. – Jestem dumny z postawy pracowników i funkcjonariuszy SW, którzy nie pozostali obojętni na los uchodźców z Ukrainy – stwierdził. A zwracając się do biorącego udział w uroczystości szefa Służby Więziennej Ukrainy ppłk. Serhija Greczaniuka, wyraził nadzieję, iż niedługo także ta formacja będzie mogła obchodzić swoje święto w wolnym kraju.

Przy Grobie Nieznanego Żołnierza, gdzie odbywała się uroczystość, wieńce złożyli minister Zbigniew Ziobro i wiceministrowie sprawiedliwości: Michał Woś, Marcin Warchoł i Marcin Romanowski.

Obchody święta SW zorganizowano 1 lipca w związku z przypadającym 29 czerwca dniem patrona Służby Więziennej – św. Pawła Apostoła. Został on ustanowiony duchowym opiekunem SW na mocy dekretu Stolicy Apostolskiej w 2018 roku.

kom/ bf/ jann/

Data publikacji 01.07.2022, 16:26