Polityka i społeczeństwo

MS: Komunikat Komisji Weryfikacyjnej z dnia 10.11.2020 r. (komunikat)

10.11.2020, 15:38aktualizacja: 10.11.2020, 15:39

- MS informuje:

Komisja Weryfikacyjna na posiedzeniu niejawnym w dniu 10 listopada 2020 r. wydała dwie decyzje sprawie nieruchomości położonych w Warszawie przy ul. Grójeckiej, decyzję dot. nieruchomości Grójecka 210 oraz decyzję dotyczącą Grójecka 214

Komunikat w sprawie dotyczącej decyzji Komisji Weryfikacyjnej (Grójecka 210).

Komisja Weryfikacyjna w toku przeprowadzonego postępowania rozpoznawczego w sprawie stwierdziła, że Prezydent m.st. Warszawy naruszył przepisy ustawy o gospodarce nieruchomościami ponieważ ustanowił w decyzji prawo użytkowania wieczystego mimo, że nieruchomość zabudowana była budynkiem wykraczającym poza granice dawnych nieruchomości hipotecznych, oraz mimo niedokonania podziału nieruchomości. Sam Prezydent w decyzji wskazał przepisy które uniemożliwiały wydanie decyzji a jednocześnie je naruszył. Komisja stwierdziła, że decyzja ta wywołała nieodwracalne skutki prawne z uwagi na odpłatne nabycie nieruchomości przez osobę trzecią. Komisja stwierdziła również, iż przy wydawaniu decyzji zmieniających doszło do rażącego naruszenia prawa. Wobec powyższego Komisja Weryfikacyjna orzekła, że decyzja Prezydenta m.st. Warszawy z 20 września 2012 r., została wydana z naruszeniem prawa.

Komunikat w sprawie dotyczącej decyzji Komisji Weryfikacyjnej (Grójecka 214).

Komisja Weryfikacyjna po przeprowadzeniu postępowania rozpoznawczego w sprawie stwierdziła, że Prezydent m.st. Warszawy wydając decyzję z 5 grudnia 2012 r., którą ustalono odszkodowanie w wysokości 6.518.000 zł za część przejętej dekretem z dnia 26 października 1945 r. o własności i użytkowaniu gruntów na obszarze m.st. Warszawy. Odszkodowanie zostało przyznane, mimo, że Prezydent nie zbadał w sposób dostateczny przesłanek do przyznania odszkodowania. Analiza sprawy prowadzi do wniosku, że postępowanie nie zostało przeprowadzone prawidłowo, a dokonane przez organ ustalenia budzą uzasadnione wątpliwości. W świetle zgromadzonego materiału dowodowego nie można ocenić kiedy doszło do utraty przez poprzedniego właściciela faktycznej możliwości władania przedmiotową nieruchomością gruntową. Z uwagi zaś na niejasności zebranego materiału dowodowego wątpliwości budzą również ustalenia poczynione w zakresie przeznaczenia przedmiotowej działki pod budownictwo jednorodzinne. Komisji za zasadne uznała ponowne rozpoznanie niniejszej sprawy przez organ I instancji, i wobec powyższego orzekła o uchyleniu w całości decyzji Prezydenta m.st. Warszawy z 5 grudnia 2012 r. i przekazała sprawę do ponownego rozpatrzenia Prezydentowi m.st. Warszawy.

kom/ mst/ lena/

Data publikacji 10.11.2020, 15:38