Polityka i społeczeństwo

MS: Masz prawo wiedzieć - odpowiedź wiceministrów sprawiedliwości na cenzurę TVN (komunikat)

08.09.2021, 15:51aktualizacja: 08.09.2021, 15:52

- MS informuje:

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro komentował podczas wczorajszej konferencji prasowej wniosek KE do TSUE o nałożenie kar na Polskę, informując o próbie ingerencji Komisji w naszą suwerenność. Stacja TVN „ocenzurowała” wypowiedź i przerwała transmisję. - Skoro telewizja promuje się hasłem: „twoim prawem jest wiedzieć”, chcemy przekazać informacje także jej widzom – powiedział dziś (8 września br.) wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta.

- Stacja, komentując konferencję dotyczącą zarzutu Komisji Europejskiej o upolitycznieniu wyboru sędziów w Polsce, wprowadziła swych widzów w błąd i - co kuriozalne, powołała się na jeden z portali, który de facto informacje ministra Zbigniewa Ziobro potwierdza – powiedział minister Kaleta.

Przedstawił także sposób wyboru sędziów m.in. w Irlandii, gdzie jest on mocno upolityczniony, a mimo to Komisja Europejska nie ma do niego zastrzeżeń, jak również do modelu hiszpańskiego, na którym wzorowany jest polski system.

W Irlandii sędziów może usunąć parlament, a podczas ich wyboru rząd nie musi kierować się kandydaturami przedstawionymi przez specjalną komisję, lecz może dodać kogoś spoza grona zgłoszonych osób.

W Hiszpanii z kolei drugi rok trwa paraliż wyboru sędziów, bo parlament nie może osiągnąć większości 3/5, by wyłonić radę, która potem dokonuje wyboru sędziów. To na niej wzorowana jest polska Krajowa Rada Sądownictwa. Tyle że wcześniej działała ona bez jakiejkolwiek transparentności, a dziś jej obrady są transmitowane w internecie.

Sebastian Kaleta podkreślił, że Ministerstwo Sprawiedliwości stoi po stronie polskiej suwerenności i zamierza o tym informować opinię publiczną.

- Mam nadzieję, że to, co się stało wczoraj, nie było celową manipulacją tvn. Chcemy stację wesprzeć i pomóc przygotować jej rzetelną relację. Służymy m.in. przetłumaczonym na polski tekstem niemieckiej konstytucji - powiedział podczas konferencji Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Marcin Warchoł.

Omówił szczegółowo niemiecki system powoływania sędziów, gdzie politycy mają bezpośredni wpływ na te decyzje, a wybór ten jest wręcz upartyjniony – ugrupowania polityczne „dzielą się” kandydatami. Uczestnicząca w tym procesie Federalna Rada Wyboru składa się z 32 osób, spośród których 16 członków rady to ministrowie landów, a 16 pozostałych wybiera Bundestag. Zazwyczaj nie są to sędziowie.

Wnioski o powołanie sędziów składa minister sprawiedliwości razem z tak wyłonioną radą, a na końcu procedury znowu to minister zatwierdza wybór kandydatów i przekazuje prezydentowi do wręczenia im nominacji.

Także w wielu landach ministrowie sprawiedliwości mają decydujący głos przy wyborze sędziów. Do takiego modelu Komisja Europejska także nie zgłasza zastrzeżeń.

kom/ nmk/ robs/

Data publikacji 08.09.2021, 15:51