Polityka i społeczeństwo

MS: Michał Woś nowym ministrem w rządzie Zjednoczonej Prawicy (komunikat)

04.06.2019, 15:11aktualizacja: 04.06.2019, 15:11

- MS informuje:

Michał Woś, były wiceminister sprawiedliwości, a ostatnio szef Centrum Analiz Strategicznych w Ministerstwie Sprawiedliwości, został dziś (4 czerwca 2019 r.) powołany przez Prezydenta RP na ministra – członka Rady Ministrów.

Podczas uroczystości w Pałacu Prezydenckim złożył ślubowanie, które zakończył słowami: „Tak mi dopomóż Bóg”. Jest najmłodszym konstytucyjnym ministrem w rządzie Mateusza Morawieckiego.

Michał Woś urodził się 8 lutego 1991 r. w Raciborzu. Ukończył studia prawnicze na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz studia menedżerskie w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. W 2014 został radnym Rady Miasta Raciborza. Powierzono mu stanowisko wiceprzewodniczącego Komisji Rozwoju Gospodarczego, Budżetu i Finansów.

Od listopada 2015 roku był doradcą Ministra Sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro, który w 2016 roku powierzył mu stanowisko szefa Gabinetu Politycznego. Był członkiem Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. 5 czerwca 2017 roku został Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości, gdzie objął m.in. nadzór nad sprawami rodzinnymi i nieletnich, zakładami poprawczymi oraz informatyzacją wymiaru sprawiedliwości. Został Koordynatorem Krajowym ds. wdrożeń systemów informatycznych. 8 września 2017 roku premier Beata Szydło powołała go w skład Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu.

W Ministerstwie Sprawiedliwości nadzorował prace nad nowelizacją ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym wprowadzającej w pełni zinformatyzowane postępowanie rejestrowe oraz Systemem Losowego Przydziału Spraw. Wprowadzenie tego systemu było jednym z głównych argumentów broniących reformy sądownictwa w negocjacjach Polski z Komisją Europejską, przedstawionym w Białej księdze w sprawie reform polskiego wymiaru sprawiedliwości.

Wdrożył ustawę o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i jest autorem systemu teleinformatycznego Rejestru sprawców przestępstw na tle seksualnym w Polsce.

W październiku 2018 został wybrany na radnego sejmiku śląskiego z ramienia Prawa i Sprawiedliwości (jako kandydat Solidarnej Polski). 21 listopada 2018 znalazł się w zarządzie województwa.

Jest inicjatorem Pracowni Liderów Prawa Instytutu Wymiaru Sprawiedliwości. Był stypendystą Prezesa Rady Ministrów.

W 2018 roku został sklasyfikowany na 12. miejscu listy 50 najbardziej wpływowych prawników w rankingu Dziennika Gazety Prawnej.

Żonaty, jedno dziecko.

kom/ mgost/