Polityka i społeczeństwo

MS: Międzyresortowe spotkanie w sprawie bezpieczeństwa w ruchu drogowym (komunikat)

25.09.2024, 19:15aktualizacja: 26.09.2024, 09:38

Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Z inicjatywy ministra Adama Bodnara odbyło się w środę (25.09) w Ministerstwie Sprawiedliwości spotkanie ws. skoordynowania działań na temat poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego. Omówiono problemy związane z karaniem za najcięższe przestępstwa komunikacyjne. Powołano także międzyresortowy zespół roboczy.

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Ministerstwa Infrastruktury, Prokuratury Krajowej, Komendy Głównej Policji, Inspekcji Transportu Drogowego oraz Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Minister Adam Bodnar podkreślał, jak ważne jest bezpieczeństwo na drogach, zwłaszcza w obliczu ostatnich tragicznych wypadków, które wstrząsnęły opinią publiczną. Tematem dyskusji była kwestia skoordynowania działań poszczególnych instytucji w tym zakresie.

Omówiono problemy związane z karaniem najcięższych przestępstw komunikacyjnych, w tym prawdopodobnych propozycji zmian Kodeksu karnego, Kodeksu wykroczeń, a także ustawy Prawo o ruchu drogowym.

Zdecydowano o powołaniu roboczego międzyresortowego zespołu, który w ciągu kilku najbliższych tygodni przedstawi rekomendację kompleksowego pakietu zmian. Mają one zawierać rozwiązania i narzędzia, które przyczynią się do realnego podniesienia bezpieczeństwa na drogach.

kom/ kblu/ ktl/

Data publikacji 25.09.2024, 19:15