Polityka i społeczeństwo

MS: Ministerstwo Sprawiedliwości uczciło 79. rocznicę Akcji Bojowej „Kutschera” (komunikat)

01.02.2023, 14:47aktualizacja: 01.02.2023, 16:10

Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Wiceminister Marcin Warchoł wziął udział w uroczystości 79. rocznicy Akcji Bojowej „Kutschera”. W imieniu Ministerstwa Sprawiedliwości złożył w Warszawie wieniec przy obelisku z tablicą upamiętniającą bohaterski czyn żołnierzy Armii Krajowej.

79 lat temu, tuż obok obecnej siedziby Ministerstwa Sprawiedliwości, oddział specjalny Kedywu AK „Pegaz” przeprowadził akcję, w której zginął kat Warszawy, Franz Kutschera.

Jako szef SS i policji w Warszawie zarządzał masowe egzekucje ludności cywilnej. Niemcy dokonywali ich publicznie w centrum Warszawy. Sam Kutschera pozostawał anonimowy. Pod obwieszczeniami o rozstrzeliwanych Polakach widniał jedynie podpis „Dowódca SS i Policji na Dystrykt Warszawski”. Bez imienia i nazwiska.

Dzięki aktywności konspiracyjnego wywiadu AK, Kutschera został zidentyfikowany i trafił pod obserwację. Wobec szerzącego się w Warszawie terroru dowódca Kedywu, pułkownik Emil Fieldorf „Nil”, zlecił dokonanie zamachu na kata Warszawy. Operacja zakończyła się sukcesem – niemiecki zbrodniarz został zgładzony z wyroku Polskiego Państwa Podziemnego.

Jednak kilku żołnierzy AK za swój bohaterski czyn zapłaciło najwyższą cenę. Bronisław Pietraszewicz „Lot”, Marian Senger „Cichy”, Kazimierz Sott „Sokół” i Zbigniew Gęsicki „Juno” oddali życie podczas akcji i tuż po niej. Cześć ich pamięci!

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ mm/

Data publikacji 01.02.2023, 14:47