Polityka i społeczeństwo

MS: Nowy obiekt Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim (komunikat)

09.10.2023, 13:09aktualizacja: 09.10.2023, 13:53

Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Nowy obiekt Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim

– Ta inwestycja zagwarantuje sprawną pracę sądu, a także znacznie lepszą obsługę obywateli. Sądy muszą być jak najbliżej ludzi, a pracownicy wymiaru sprawiedliwości w całej Polsce powinni pełnić swoje zadania w jak najlepszych warunkach – powiedział wiceminister sprawiedliwości Michał Woś na dzisiejszej (9 października br.) uroczystości otwarcia budynku archiwum Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim.

Sąd Rejonowy w Janowie Lubelskim zyskał ponad 700 metrów kwadratowych dodatkowej przestrzeni. Nowy obiekt jest wyposażony w nowoczesny sprzęt. Jest też w pełni dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Na realizację inwestycji przeznaczono ponad 8 mln zł.

W uroczystości uczestniczył również Sekretarz Stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Jan Kanthak. Zaznaczył, że w odniesieniu do wymiaru sprawiedliwości obecnie prowadzona jest polityka zrównoważonego rozwoju. Działania nie skupiają się jedynie na wielkich ośrodkach, lecz obejmują także mniejsze ośrodki, ważne dla społeczności lokalnych.

To kolejna inwestycja w wymiar sprawiedliwości w województwie lubelskim. W samym 2023 r. otwarto m.in. nowy budynek Aresztu Śledczego w Krasnymstawie oraz siedzibę Prokuratury Regionalnej oraz Prokuratury Okręgowej w Lublinie. Z kolei w Opolu Lubelskim w marcu br. wmurowano kamień węgielny pod budowę Zakładu Karnego. W ramach tej inwestycji powstanie nowy pawilon więzienny na 258 miejsc. Przedsięwzięcie stanowi część programu modernizacji Służby Więziennej w latach 2022–2025. W ramach programu na terenie całej Polski prowadzane są wielomilionowe inwestycje w infrastrukturę więziennictwa. W 2024 r. otwarty zostanie nowy gmach Sądu Rejonowego w Opolu Lubelskim.

Inwestycje resortu pod kierownictwem Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro przyczyniają się do uczynienia wymiaru sprawiedliwości bardziej dostępnym oraz zwiększają poczucie bezpieczeństwa Polaków.

amk/ par/

Data publikacji 09.10.2023, 13:09