Polityka i społeczeństwo

MS: Sąd nakazał portalowi TVN24.pl publikację sprostowania nieprawdziwych informacji (komunikat)

17.06.2023, 07:39aktualizacja: 17.06.2023, 07:40

- Biuro Komunikacji i Promocji Ministerstwa Sprawiedliwości informuje:

W publikacji z 2 października 2018 r. pt. "Miał być przełomem w walce z pedofilią. W jawnym rejestrze brakuje duchownych" podano nieprawdę, że podział Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym (rejestr pedofilów) na część jawną i niejawną był wynikiem działania Ministerstwa Sprawiedliwości. Ponadto, nieprawdziwe jest twierdzenie, że w rejestrze ominięto lub specjalnie ukryto księży.

15 czerwca Sąd Apelacyjny w Warszawie wydał prawomocny wyrok w tej sprawie. Nakazał publikację sprostowania o treści:

"W związku z nieprawdziwym informacjami podanymi w powyższym artykule, oświadczam że podział rejestru pedofilów na część jawną i niejawną był wynikiem prac parlamentarnych, a nie działaniem Ministerstwa Sprawiedliwości. Ponadto, nieprawdziwa jest informacja, że w rejestrze ominięto lub specjalnie ukryto księży. Ministerstwo Sprawiedliwości nie ma żadnego wpływu na publikowane w nim dane, zaś wpis w rejestrze uzależniony jest od rodzaju popełnionego przestępstwa, a wykonywany zawód, czy przynależność do grupy społecznej nie mają żadnego znaczenia. Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro."

Sprostowanie ma być umieszczone bezpośrednio pod treścią zawierającego nieprawdę materiału, a w przypadku jego usunięcia na stronie głównej portalu tvn24.pl.Sąd zasądził również na rzecz Ministerstwa Sprawiedliwości zwrot kosztów procesowych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ kkr/

Data publikacji 17.06.2023, 07:39