Polityka i społeczeństwo

MS: Spotkanie ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro ze Związkiem Podhalan (komunikat)

20.07.2023, 16:14aktualizacja: 20.07.2023, 16:16

Ministerstwo Sprawiedliwości przekazuje:

Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro spotkał się dziś (20 lipca) z przedstawicielami Związku Podhalan. Tematem było wsparcie dla stowarzyszeń, które działają na rzecz promocji i rozwoju swoich regionów. Czynią to - jak Związek Podhalan - poprzez kultywowanie tradycji i wieloletnią aktywność w dziedzinie kultury.

Niestety, Związek Podhalan nie otrzymuje regularnego wsparcia finansowego, co utrudnia stowarzyszeniu możliwość większego zaangażowania na rzecz regionu. Takie organizacje mogą pochwalić się ogromnym zaangażowaniem w działalność na rzecz promocji małej Ojczyzny i budowania więzów społecznych. Aby mieć szansę na dalszy rozwój, państwo powinno udzielić im wsparcia finansowego. Potrzebne są do tego zmiany w prawie.

- Mam nadzieję, że nasz pomysł legislacyjny przyniesie pozytywne efekty dla stowarzyszeń, które pielęgnują wartości patriotyczne, podtrzymują lokalne tradycje i kulturę - powiedział Zbigniew Ziobro. - Górale są ważną częścią tożsamości naszego kraju i mamy ogromny szacunek dla Państwa działalności – dodał.

Uczestniczący w spotkaniu Minister-członek Rady Ministrów Michał Wójcik przedstawił propozycję niezbędnych zmian w ustawie – Prawo o stowarzyszeniach. To projekt poselski, który powstał przy współpracy ministra Michała Wójcika, przy poparciu ministra Zbigniewa Ziobro.

Nowe regulacje umożliwią przyznawanie dodatkowej pomocy z budżetu państwa tym stowarzyszeniom, które posiadają status organizacji pożytku publicznego, a jednocześnie prowadzą wieloletnią działalność na rzecz szerzenia kultury i tradycji regionalnych.

O wsparcie raz do roku będą mogły ubiegać się organizacje prowadzące działalność od co najmniej 40 lat.

Podczas spotkania podkreślono, że działalność kulturalna takich stowarzyszeń regionalnych jak Związek Podhalan, jest bezcenna dla kultywowania polskich tradycji. Pozytywnie wpływa na ochronę duchowego i materialnego dziedzictwa Ojczyzny. Działalność ta wymaga więc wsparcia ze strony państwa.

Związek Podhalan jest stowarzyszeniem, które powstało w 1919 r. Po dziś dzień czerpie z tradycji Związku Górali, założonego jeszcze wcześniej, bo w 1904 r. Skupia nie tylko rodowitych górali, chcących promować swoją odrębność kulturową, lecz również sympatyków regionu. Do stowarzyszenia należy obecnie kilka tysięcy członków. W kraju działa prawie 80 oddziałów i ognisk Związku Podhalan. Są również oddziały akademickie i młodzieżowe.

ero/ sdd/

Data publikacji 20.07.2023, 16:14