Polityka i społeczeństwo

MS: wiceminister Michał Woś na obchodach Dnia Tradycji Służby Więziennej (komunikat)

07.02.2023, 16:37aktualizacja: 07.02.2023, 16:38

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Na początku lutego po raz pierwszy obchodzony jest Dzień Tradycji Służby Więziennej. W uroczystościach wziął udział wiceminister sprawiedliwości Michał Woś. 104 lata temu ogłoszono dekrety Józefa Piłsudskiego, które stały się fundamentem organizacji więziennictwa niepodległej Rzeczypospolitej.

"Służba Więzienna nie porzuca dziedzictwa historycznej Straży Więziennej. Formacja utworzona dzięki dekretom Marszałka Józefa Piłsudskiego była zalążkiem nowoczesnego więziennictwa, z czego możemy być dumni" - powiedział Michał Woś w warszawskim Muzeum Katyńskim. "Jesteśmy w miejscu szczególnym, pełnym tradycji i zadumy" – dodał.

Wraz z gen. Jackiem Kitlińskim, dyrektorem Generalnym Służby Więziennej, złożył wieńce pod Epitafium Katyńskim. "Dzień Tradycji Służby Więziennej nie bez powodu obchodzimy także tutaj" – mówił gen. Jacek Kitliński. - "Wśród ofiar zbrodni katyńskiej znajdowali się więziennicy. Za wolną i niepodległą Rzeczpospolitą zapłacili życiem".

Wzór służby Ojczyźnie

Jedną z ofiar Katynia był Zygmunt Bugajski, twórca polskiej myśli penitencjarnej. W dołach śmierci na nieludzkiej ziemi pozostali naczelnicy więzień, oficerowie i strażnicy, a także personel pomocniczy. Generał Kitliński przypomniał, że Służba Więzienna etos i najlepsze zasady czerpie od Straży Więziennej. To wzór służby Ojczyźnie, oddania państwu i rozwoju formacji. Uroczystości towarzyszyło podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Muzeum Katyńskim a warszawską Służbą Więzienną.

Salwa honorowa na Powązkach

W kwaterze Legionistów na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie został odsłonięty nagrobek Stanisława Sokołowskiego, inspektora Straży Więziennej. Był człowiekiem nietuzinkowym, wielką postacią polskiego więziennictwa okresu międzywojennego. Żołnierz Legionów Polskich Józefa Piłsudskiego w Krakowie, porucznik rezerwy piechoty Wojska Polskiego, pierwszy naczelnik więzienia w Łęczycy po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, redaktor dwóch czasopism o tematyce penitencjarnej. Inspektor Sokołowski był propagatorem resocjalizacyjnej funkcji kary pozbawienia wolności, m.in. poprzez pracę więźniów.

Dla upamiętnienia Stanisława Sokołowskiego Kompania Reprezentacyjna Służby Więziennej oddała salwę honorową.

UWAGA: Komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ mja/ ann/

Data publikacji 07.02.2023, 16:37