Polityka i społeczeństwo

MS: Wideokonferencja Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego RP z Prokuratorem Generalnym Ukrainy (komunikat)

29.12.2023, 15:13aktualizacja: 29.12.2023, 16:00

- ministerstwo sprawiedliwości informuje:

- w piątek (29 grudnia br.) Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Adam Bodnar przeprowadził rozmowę z Andriyem Kostinem - Prokuratorem Generalnym Ukrainy.

W rozmowie, która miała formułę wideokonferencji, uczestniczył również sekretarz stanu Krzysztof Śmiszek.

- Chciałbym wyrazić moją solidarność z Ukrainą – zwrócił się do prokuratora Kostina minister Bodnar. - Jesteśmy za ściganiem i sprawiedliwą karą dla sprawców zbrodni wojennych, gotowi do ich tropienia, gromadzenia dowodów tych przestępstw oraz dalszej współpracy w tym zakresie. Zarówno na płaszczyźnie dwustronnej jak i wielostronnej. Tak szerokiej, jak tylko będzie to możliwe – zadeklarował minister.

- Wiem, że Polacy są w stanie zrozumieć naszą determinację w walce o wolność i sprawiedliwość. Doceniamy dotychczasowe wsparcie Ministerstwa Sprawiedliwości i jesteśmy wdzięczni polskim władzom za okazaną pomoc, nie tylko w sferze prawnej – powiedział prokurator Kostin.

Podczas spotkania poruszono m.in. potrzebę wzmocnienia ochrony praw i wolności człowieka, kwestię zaangażowania polskich śledczych w badanie i dokumentowanie zbrodni wojennych w Ukrainie. Omówiono także ideę ustanowienia międzynarodowego trybunału, który miałby w przyszłości sądzić tych, którzy dopuścili się zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości w trakcie trwającej już blisko 2 lata agresji Rosji na Ukrainę.

Biuro Komunikacji i Promocji Ministerstwo Sprawiedliwości

oloz/