Polityka i społeczeństwo

MS: Wmurowanie aktu erekcyjnego pod budowę Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu (komunikat)

20.05.2022, 15:34aktualizacja: 20.05.2022, 15:35

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Wiceminister sprawiedliwości Michał Woś 20 maja br. wziął udział w uroczystości wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę nowego gmachu Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu. Dzięki tej inwestycji mieszkańcy Dolnego Śląska będą mieć łatwiejszy i szybszy dostęp do sądu.

- Reformujemy wymiar sprawiedliwości, dzięki czemu sądy będą bliżej ludzi. W realizację tej idei wpisują się takie właśnie inwestycje, jak nowy budynek Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu - powiedział podczas uroczystości wiceminister Michał Woś.

- Chcemy, by szukający sprawiedliwości mieli do czynienia z odpowiednio wyposażonym, dostępnym i przyjaznym interesantom sądem, a pracownicy wymiaru sprawiedliwości mogli liczyć na pracę w godnych warunkach – dodał.

W uroczystości wzięli także udział m.in. europoseł Beata Kempa oraz wicewojewoda dolnośląski Bogusław Szpytma. Europoseł dziękowała Ministrowi Sprawiedliwości Zbigniewowi Ziobro i kierownictwu Ministerstwa za przeprowadzane reformy i inwestycje w nowoczesną infrastrukturę na potrzeby wymiaru sprawiedliwości.

Dziś Sąd Apelacyjny we Wrocławiu mieści się w dwóch budynkach. Nie ma możliwości ich przebudowy i dostosowania do potrzeb wszystkich interesantów, w tym osób niepełnosprawnych. Pracownicy sądów nie mają odpowiedniej przestrzeni, by udało się zaspokoić wszystkie potrzeby lokalowe. Rozwiąże je dopiero nowy gmach, który ma zostać ukończony w ciągu trzech lat.

kom/ dka/ godl/

Data publikacji 20.05.2022, 15:34