Polityka i społeczeństwo

MS ws. wypowiedzi ministra sprawiedliwości C. Grabarczyka (komunikat)

21.11.2014, 15:04aktualizacja: 21.11.2014, 15:04

- MS informuje:

W związku z powtarzającymi się publikacjami prasowymi (C. Grabarczyk: „Nie wykluczam wniosku o unieważnienie wyborów”, „Nie wykluczam powtórzenia wyborów”, „Nie wykluczam wniosku o powtórzenie wyborów”), przywołującymi przerwaną odpowiedź Ministra Sprawiedliwości Cezarego Grabarczyka na jedno z pytań zadanych w programie „Jeden na jeden” w TVN 24 (19 listopada 2014 roku), Minister Sprawiedliwości kategorycznie zaprzecza, by wskazane publikacje odzwierciedlały jego intencje.

Minister Sprawiedliwości Cezary Grabarczyk nie popiera żadnej inicjatywy zmierzającej do skrócenia kadencji wybranych władz samorządowych. Zdaniem Ministra Sprawiedliwości zgłaszana przez niektórych polityków inicjatywa ustawodawcza zmierzająca do skrócenia wybranych w ostatnią niedzielę władz samorządowych to przejaw psucia państwa. Kadencyjność jest fundamentem demokratycznego państwa prawnego i powinna być przez wszystkich szanowana i respektowana.

Intencją odpowiedzi Ministra Sprawiedliwości na pytanie: „Czy wyklucza Pan ewentualnie, po podaniu oficjalnych wyników możliwość, postulat powtórzenia tych wyborów”, było stwierdzenie, że nie można wykluczyć, że takie postulaty się pojawią, co wynikało z kontekstu całej rozmowy. Zgodnie bowiem z obowiązującym prawem protest wyborczy może wnieść każdy uprawniony, w świetle przepisów Kodeksu wyborczego, do właściwego sądu okręgowego. Minister Sprawiedliwości zaznacza, że tylko niezawisły sąd może zdecydować, czy wybory samorządowe zostały przeprowadzone w sposób prawidłowy.

kom/ tnt/

Data publikacji 21.11.2014, 15:04