Polityka i społeczeństwo

MS: wyniki efektywności pracy sądów (komunikat)

06.02.2018, 17:59aktualizacja: 06.02.2018, 17:59

- MS informuje:

Trwająca w Ministerstwie Sprawiedliwości analiza szerokiego zakresu czynników wpływających na całościową ocenę jakości pracy sądów powszechnych oraz przegląd ewidencji spraw i podstawowych wskaźników za pierwsze półrocze 2017 roku wykazały niską efektywność w sądach rejonowych w Warszawie, Elblągu i Braniewie.

Z analizy tej wynika, że Sąd Rejonowy Warszawa Śródmieście zajął 289. pozycję w rankingu wszystkich sądów rejonowych (sprawy ogółem) oraz jest 306. sądem rejonowym w kraju pod względem wskaźnika opanowania wpływu spraw, co oznacza, że w sądzie tym rosną zaległości.

Z dniem 7 lutego 2018 r. funkcję prezesa Sądu Rejonowego Warszawa Śródmieście zacznie pełnić sędzia Maciej Andrzej Mitera. Dotąd prezesem była sędzia Urszula Gołębiewska - Budnik.

Analiza jakości pracy oraz przegląd ewidencji spraw i podstawowych wskaźników za pierwsze półrocze 2017 roku wykazały również niezadawalającą efektywność sądów rejonowych w Elblągu i Braniewie.

Elbląski sąd zajął 295. miejsce w sprawach cywilnych pod względem odsetka załatwień merytorycznych, a w ogólnym rankingu opanowania wpływu jest 212.

Z kolei Sąd Rejonowy w Braniewie jest 301. pod względem odsetka spraw cywilnych ponownie wpisanych.

W Sądzie Rejonowym w Elblągu nowym prezesem z dniem 7 lutego 2018 r. została sędzia Agnieszka Anna Walkowiak na miejsce sędzi Patrycji Emanueli Wojewódki. W Sądzie Rejonowym w Braniewie funkcję prezesa przestała pełnić sędzia Marta Alina Wiśniewska.

Nowego prezesa z dniem 7 lutego 2018 r. ma też Sąd Rejonowy Gdańsk Południe – został nim sędzia Tomasz Andrzej Jabłoński, dotychczasowy wiceprezes tego sądu. Na stanowisku prezesa był dotąd wakat.

kom/ ews/tgo

Data publikacji 06.02.2018, 17:59