Polityka i społeczeństwo

MSWiA: insp. Zbigniew Maj nowym Komendantem Głównym Policji (komunikat)

11.12.2015, 10:13aktualizacja: 11.12.2015, 10:13

- MSWiA informuje:

Premier Beata Szydło powołała na stanowisko Komendanta Głównego Policji insp. Zbigniewa Maja. Nominację dziś (11 grudnia br.) wręczył Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Mariusz Błaszczak. Następnie odpowiedzialny za Policję Sekretarz Stanu w MSWiA Jarosław Zieliński dokonał wprowadzenia insp. Zbigniewa Maja do Komendy Głównej Policji.

Insp. Zbigniew Maj urodził się 6 grudnia 1971 r. w Kaliszu. Dotychczas pełnił funkcję Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Gdańsku ds. Kryminalnych. Ukończył Akademię Rolniczą w Poznaniu. Służbę w Policji pełni od 1996 roku. Jest doświadczonym oficerem, umiejętności zawodowe zdobywał i doskonalił na różnych stanowiskach w służbie kryminalnej. Ukończył wiele szkoleń specjalistycznych oraz kursów. Insp. Zbigniew Maj jest m.in. twórcą i członkiem Zespołu ds. Uprowadzeń oraz współtwórcą algorytmu działań Policji w sytuacjach kryzysowych (tj. uprowadzeń dla okupu). Nowy Komendant Główny był także koordynatorem i twórcą struktur Centralnego Biura Śledczego Policji. Insp. Zbigniew Maj został dwukrotnie odznaczony przez Prezydenta RP - Brązowym Medalem za długoletnią służbę oraz Brązowym Krzyżem Zasługi.

kom/ pd/

Data publikacji 11.12.2015, 10:13