Polityka i społeczeństwo

MSZ: konsultacje obywatelskie w sprawie przyszłości Europy (komunikat)

05.09.2018, 20:16aktualizacja: 05.09.2018, 20:16

- MSZ informuje:

W czwartek, 6 września br., Minister Spraw Zagranicznych Jacek Czaputowicz weźmie udział w konsultacjach obywatelskich w sprawie przyszłości Europy organizowanych przez Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej (RODM) w Krakowie.

Podczas spotkania minister Jacek Czaputowicz wygłosi przemówienie pt. „Polska wizja Unii Europejskiej – rola Europy Środkowej w UE”. Po wystąpieniu szefa MSZ odbędzie się dyskusja moderowana przez dr. Piotra Bajora z Zakładu Bezpieczeństwa Narodowego Uniwersytetu Jagiellońskiego, podczas której minister Czaputowicz odpowie na pytania zgromadzonych gości.

Podstawową ideą konsultacji jest otwarta debata z obywatelami na temat przyszłości Unii Europejskiej oraz wspólne wypracowanie wizji UE, którą następnie realizować będą instytucje unijne.

Cykl konsultacji jest prowadzony przez sieć 15 Regionalnych Ośrodków Debaty Międzynarodowej. Wyniki oraz propozycje uzyskane od obywateli w trakcie debat będą podsumowane w sprawozdaniach krajowych i posłużą za część raportu dla szefów państw i rządów Unii Europejskiej.

Ideą przyświecającą RODM jest przybliżenie obywatelom polskiej polityki zagranicznej oraz wzmocnienie współpracy pomiędzy MSZ, jednostkami samorządu terytorialnego, organizacjami pozarządowymi, placówkami edukacyjnymi i naukowymi oraz innymi podmiotami, których działalność obejmuje szeroko rozumianą współpracę międzynarodową.

kom/ emi/

Data publikacji 05.09.2018, 20:16