Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz udaje się z wizytą na Ukrainę (komunikat)

30.11.2018, 09:22aktualizacja: 30.11.2018, 09:22

- MSZ informuje:

Spotkania z najwyższymi władzami Ukrainy, wręczenie nagrody "Pro Dignitate Humana" oraz złożenie wieńców na cmentarzu w Bykowni to najważniejsze punkty wizyty ministra Jacka Czaputowicza na Ukrainie, która odbędzie się w dniach 30 listopada - 1 grudnia br.

W czasie dwudniowej wizyty szef polskiej dyplomacji odbędzie spotkania z przedstawicielami władz Ukrainy, w tym z ministrem spraw zagranicznych Pawło Klimkinem. Podczas wizyty zostaną omówione zagadnienia z obszaru dwustronnej współpracy politycznej oraz kwestie związane z niedawnymi wydarzeniami na Morzu Azowskim.? Będzie to pierwsza wizyta ministra spraw zagranicznych państw członkowskich UE na Ukrainie od czasu wybuchu kryzysu związanego z agresywnymi działaniami Rosji na Morzu Azowskim.

Minister Jacek Czaputowicz złoży również wieńce na polskim cmentarzu wojennym w Bykowni, gdzie spoczywają szczątki Polaków zamordowanych przez NKWD w 1940 r., a także pod pomnikiem upamiętniającym ofiary Wielkiego Głodu na Ukrainie.

Szef polskiej dyplomacji wręczy ponadto nagrodę "Pro Dignitate Humana" przedstawicielom rodziny Ołeha Sencowa, przyznaną za jego walkę o zwolnienie obywateli Ukrainy przetrzymywanych w rosyjskich więzieniach.

W Kijowie minister spraw zagranicznych weźmie także udział w posiedzeniu Polsko-Ukraińskiego Forum Partnerstwa. Celem tej organizacji jest zacieśnienie kontaktów między Polską i Ukrainą, a także umocnienie procesu zbliżenia i pojednania obu narodów.

kom/ dma/

Data publikacji 30.11.2018, 09:22