Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz weźmie udział w szczycie inicjatywy Trójmorza (komunikat)

05.06.2019, 09:35aktualizacja: 05.06.2019, 09:35

– MSZ informuje:

Podczas odbywającego się w Lublanie w dniach 5-6 czerwca szczytu inicjatywy Trójmorza minister Jacek Czaputowicz będzie uczestniczyć w Panelu Liderów w ramach Forum Biznesu oraz spotka się z szefem słoweńskiej dyplomacji Miro Cerarem.

W trakcie tegorocznego Forum Biznesu inicjatywy Trójmorza rozmowy będą toczyć się wokół takich tematów, jak energia, innowacja, digitalizacja czy infrastruktura. Wezmą w nich udział przedstawiciele sektora prywatnego i rządowego państw inicjatywy Trójmorza oraz reprezentanci państw UE i USA. Obecni będą również przedstawiciele instytucji europejskich, międzynarodowych instytucji finansowych, a także reprezentanci think-tanków i środowisk akademickich.

Inicjatywa Trójmorza powołana została jako forum współpracy 12 państw (Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Estonii, Litwy, Łotwy, Polski, Rumunii, Słowacji, Słowenii i Węgier). Inicjatywa ma służyć zacieśnianiu powiązań w regionie szerzej rozumianej Europy Środkowej (między Morzem Bałtyckim, Adriatyckim i Czarnym), tworzących trwałe podstawy dla rozwoju gospodarczego (w zakresie energii, transportu, komunikacji cyfrowej i gospodarki). Obszar obejmujący państwa należące do Inicjatywy Trójmorza stanowi prawie jedną trzecią całkowitej powierzchni UE. Mieszka tu ponad 112 milionów ludzi. Region odnotowuje stabilny wzrost gospodarczy i ograniczoną stopę bezrobocia.

kom/ kub/ joz/

Data publikacji 05.06.2019, 09:35