Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Jacek Czaputowicz wziął udział w konferencji ministerialnej poświęconej wolności religijnej (komunikat)

27.07.2018, 09:21aktualizacja: 27.07.2018, 09:21

- MSZ informuje:

- Polska będzie kontynuować wysiłki na rzecz walki z terroryzmem i ekstremizmem, stanowią one zagrożenie dla bezpieczeństwa wspólnot religijnych na całym świecie - powiedział w Waszyngtonie minister Jacek Czaputowicz podczas konferencji ministerialnej poświęconej promocji wolności religijnej, zorganizowanej z inicjatywy amerykańskiego sekretarza stanu Mike’a Pompeo.

Występując na forum konferencji minister Jacek Czaputowicz wskazał na podejmowane przez Polskę inicjatywy w obronie mniejszości religijnych, a także na finansowy wymiar naszej pomocy. Szef polskiego MSZ przypominał, że polski rząd przykłada dużą wagę do problematyki wolności religijnej, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii prześladowania chrześcijan.

– Promocja i ochrona wolności religijnych należą do priorytetów polskiej polityki zagranicznej. Chcemy być jednym z liderów obrony wolności religijnej i współpracować w tym zakresie ze Stanami Zjednoczonymi i innymi krajami - podkreślił minister Jacek Czaputowicz. Polska systematycznie zwiększa wolumen pomocy humanitarnej na rzecz ludności cywilnej dotkniętej skutkami konfliktu zbrojnego toczącego się w Syrii i w Iraku. Tylko w ciągu ostatnich dwóch lat wartość pomocy udzielanej przez nasz kraj wzrosła sześciokrotnie – dodał szef polskiej dyplomacji.

W konferencji udział wzięli ministrowie spraw zagranicznych oraz wysokiej rangi urzędnicy odpowiedzialni za dialog międzyreligijny, a także przywódcy religijni, przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz organizacji międzynarodowych. W imieniu gospodarzy przemawiali wiceprezydent USA Mike Pence oraz sekretarz stanu USA Mike Pompeo. Dyskutowano na temat wyzwań dla wolności religijnej oraz szukano konkretnych instrumentów przeciwdziałania prześladowaniu i dyskryminacji grup religijnych na świecie.

Podczas wizyty w Waszyngtonie Minister Czaputowicz spotkał się również z doradcą prezydenta USA ds. bezpieczeństwa narodowego Johnem Boltonem. Rozmawiano o współpracy polsko-amerykańskiej w zakresie bezpieczeństwa, w tym możliwości stałego stacjonowania wojsk amerykańskich w Polsce, zagrożeniach wynikających z projektu Nord Stream II oraz przygotowaniach do wizyty Prezydenta Andrzeja Dudy w Waszyngtonie.

- Było to bardzo dobre spotkanie. Zostaliśmy zapewnieni, że jesteśmy ważnym sojusznikiem dla Stanów Zjednoczonych. Przedstawiłem nasze oczekiwania w kontekście rozmów o zwiększonej obecności wojsk amerykańskich w Polsce. Będziemy prowadzić dalsze rozmowy w tym zakresie – powiedział minister Czaputowicz w rozmowie z rozmowie z polskimi korespondentami w Waszyngtonie. Ambasador Bolton zapewnił mnie również, że Stany Zjednoczone są zdecydowanym przeciwnikiem projektu Nord Stream II – podkreślił szef polskiej dyplomacji.

Wczoraj szef polskiego MSZ spotkał się także z przedstawicielami Kongresu USA - kongresmenem Adamem Smithem i senatorem Ronem Johnsonem. W rozmowach, poza omówieniem problemów bezpieczeństwa, poruszono także inne zagadnienia relacji polsko-amerykańskich, w tym współpracy gospodarczej oraz kontaktów z Polonią.

kom/ zjt/ drag/

Data publikacji 27.07.2018, 09:21