Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz z wizytą na Malcie (komunikat)

22.11.2018, 19:35aktualizacja: 22.11.2018, 19:35

- MSZ informuje:

Przed Unią stoi wiele wyzwań, z kluczowym: jak zapewnić jedność krajów członkowskich. Polska sprzeciwia się Unii dwóch prędkości, co mogłoby doprowadzić do procesów dezintegracyjnych wewnątrz UE - podkreślił szef polskiej dyplomacji podczas wizyty w Valletcie.

22 listopada?szef polskiego MSZ złożył wizytę na Malcie, gdzie został przyjęty przez prezydent Marie-Louise Coleiro Precę, spotkał się z premierem Josephem Muscatem, a także swoim odpowiednikiem Carmelo Abelą.

Jednym z najważniejszych tematów poruszanych przez ministra Jacka Czaputowicza w rozmowach z władzami Republiki Malty była przyszłość UE. - Wsparcie Polaków dla Unii jest jednym z największych pośród państw członkowskich, jeśli nie największym. Chcemy skutecznej i konkurencyjnej Europy, z czterema swobodami, bez podziałów - podkreślił w trakcie spotkania z premierem Josephem Muscatem szef polskiego MSZ.

Rozmowa ministrów Jacka Czaputowicza i Carmelo Abeli poświęcona była m.in. współpracy obu państw w ramach europejskiej polityki sąsiedztwa i zaangażowaniu Polski w rozwiązanie problemu nielegalnej migracji do Europy.

- Zgodziliśmy się, że Unia Europejska potrzebuje długoterminowej strategii w zakresie migracji i bezpieczeństwa. Polska intensyfikuje swoje zaangażowanie w inicjatywę wspierania tzw. południowego sąsiedztwa. Zwiększamy ilość środków, uczestniczymy w misjach EUNAVFOR Med Sophia, a także wzmacniamy południowe granice UE – powiedział szef polskiego MSZ po zakończeniu spotkania.

Podczas dzisiejszych rozmów w Valletcie strony polska i maltańska poruszyły też kwestie dwustronnej współpracy politycznej i gospodarczej. - Jesteśmy zainteresowani pogłębianiem relacji handlowych i silniejszą współpracą w zakresie inwestycji, szczególnie w obszarach finansów i bankowości, a także teleinformatyki, energii i turystyki – podkreślił szef polskiej dyplomacji podczas spotkania z ministrem Carmelo Abelą. Również ?w trakcie spotkania z prezydent Malty Marie-Louise Coleiro Precą szef polskiej dyplomacji zwracał uwagę na zainteresowanie zacieśnianiem więzi biznesowych pomiędzy oboma krajami.

W trakcie wizyty minister Jacek Czaputowicz wziął także udział w debacie publicznej, gdzie wygłosił wykład pt. „Europejskie Sąsiedztwo: wyzwania i możliwości”. Minister spraw zagranicznych mówił o znaczeniu Europejskiej Polityki Sąsiedztwa w obu jej wymiarach - południowym i wschodnim. Zaznaczył, że nasze wschodnie sąsiedztwo pozostaje dla Polski kluczowe z uwagi na jej położenie geograficzne, ale nasze zaangażowanie na Południu także rośnie. - Nasze wartości są podstawą naszej tożsamości i działań. Należą do nich poszanowanie rządów prawa i demokracji, praw człowieka, a także odpowiedzialność międzynarodowa - zaznaczył szef polskiego MSZ. W czasie wykładu minister podkreślił też znaczenie Partnerstwa Wschodniego i zwiększania współpracy z krajami, które do niego należą. Zwrócił ponadto uwagę na rosnącą współpracę Polski z państwami regionu Bałkanów Zachodnich.

W trakcie wizyty polska delegacja złożyła także dzisiaj wieniec pod pamiątkową tablicą upamiętniającą 13. polskich marynarzy z ORP Kujawiak, którzy zginęli w obronie wyspy podczas II wojny światowej.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 22.11.2018, 19:35