Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Jacek Czaputowicz z wizytą w Seulu (komunikat)

07.10.2019, 17:44aktualizacja: 07.10.2019, 17:44

- MSZ informuje:

"Polska i Republika Korei są strategicznymi partnerami. Nasza współpraca ma ogromny potencjał, szczególnie w obszarze gospodarczym, badawczym i innowacji" – powiedział minister Jacek Czaputowicz na spotkaniu z minister spraw zagranicznych Republiki Korei Kyung-wha Kang.

Ministrowie zgodnie zauważyli, że oprócz dynamicznie rozwijających się relacji politycznych warte odnotowania jest także zacieśnienie kooperacji ekonomicznej między naszymi krajami. "Polska ma ambitne plany rozwoju gospodarczego. Republika Korei jest naszym sprawdzonym partnerem w inwestycjach" – zaznaczył minister Czaputowicz. Ministrowie omówili także kwestie dotyczące współpracy w dziedzinie lotnictwa, przemysłów zbrojeniowych, infrastruktury, energii i relacji międzyludzkich, a także szczegóły odbywającego się w Seulu spotkania Grupy Roboczej ds. Cyberbezpieczeństwa, powołanej w ramach Procesu Warszawskiego. Minister Czaputowicz podkreślił przy tej okazji nadzieje związane z zarysowującą się polsko-koreańską współpracą w tej dziedzinie. "Istnieje duży niewykorzystany potencjał we współpracy w zakresie cyberbezpieczeństwa, co jest ważne nie tylko w obszarze obronności, ale także dla gospodarki" – zauważył minister. Rozmówcy przedyskutowali ponadto aktualną sytuację na Półwyspie Koreańskim, wyrażając nadzieję na wznowienie negocjacji między USA i Koreańską Republiką Ludowo-Demokratyczną.

Sytuacja na Półwyspie Koreańskim była głównym tematem spotkania ministra Czaputowicza z koreańskim ministrem ds. zjednoczenia Yeon Chul Kim. "Polska z uwagą obserwuje dialog pomiędzy Republiką Korei a Koreańską Republiką Ludowo-Demokratyczną, jak również negocjacje Stanów Zjednoczonych z Koreą Północną. Doceniamy rolę Republiki Korei w łagodzeniu regionalnych napięć" – zaznaczył minister Czaputowicz.

Minister Czaputowicz rozmawiał także z przedstawicielami środowisk naukowych. Podczas spotkania z wykładowcami polonistyki na Uniwersytecie Hankuk minister Czaputowicz podziękował za zaangażowanie Departamentu Studiów Polskich w promocję nauczania języka polskiego w Republice Korei. Z kolei dyskusja w Instytucie Badań Politycznych ASAN poświęcona była polskiej polityce zagranicznej z punktu widzenia naszego członkostwa w NATO, UE i Radzie Bezpieczeństwa ONZ oraz aktualnej sytuacji w Azji Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem działań mających zapewnić trwały pokój na Półwyspie Koreańskim.

Dzień wcześniej, w niedzielę 6 października minister Czaputowicz spotkał się z Polakami mieszkającymi w Republice Korei oraz z polskimi księżmi Pallotynami, którzy pełnią w tym kraju posługę misyjną.

kom/ skib/ mark/

Data publikacji 07.10.2019, 17:44