Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Rau wziął udział w FAC (komunikat)

19.11.2020, 18:07aktualizacja: 19.11.2020, 18:08

- MSZ informuje:

Reakcja UE na śmierć pobitego na ulicy Ramana Bondarenki i masowe zatrzymania na Białorusi musi być szybka i adekwatna – podkreślił minister Zbigniew Rau podczas nieformalnej wideokonferencji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE.

Dyskusja z ministrem spraw zagranicznych Autonomii Palestyńskiej oraz wsparcie UE dla multilateralizmu jako istotnego elementu porządku międzynarodowego były głównymi punktami dzisiejszej nieformalnej wideokonferencji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE. W ramach spraw bieżących, ministrowie omówili także wyniki wyborów w USA, sytuację na Białorusi, konsekwencje rozejmu w Górskim Karabachu, działania Turcji we wschodniej części M. Śródziemnego, sytuację w Etiopii i przygotowania do konferencji darczyńców na rzecz Afganistanu oraz wyniki wyborów prezydenckich w Mołdawii.

Podczas dyskusji na temat sytuacji na Białorusi minister Zbigniew Rau zauważył, że ostatnie zabójstwo młodego uczestnika demonstracji w Mińsku pokazuje, w jak dramatycznym kierunku rozwija się sytuacja w tym kraju. „UE musi jasno zasygnalizować, że nie będzie zgody na brutalne użycie siły” – stwierdził szef polskiej dyplomacji, wyrażając zadowolenie z konsensusu politycznego dot. zasadności pilnego przyjęcia kolejnego pakietu sankcji. Jednocześnie wyraził oczekiwanie, że Komisja Europejska wkrótce przedstawi kompleksowy plan wsparcia gospodarczego dla demokratycznej Białorusi, zgodnie z konkluzjami Rady Europejskiej z dn. 2 października 2020 r.

Odnosząc się do nieoficjalnych wyników wyborów prezydenckich w USA, szef polskiej dyplomacji zaznaczył, że Polska liczy na dobrą współpracę z nową administracją USA. - Musimy skoncentrować się na najważniejszych wyzwaniach, szczególnie na walce z pandemią COVID-19 oraz odbudowie gospodarki – podkreślił minister Zbigniew Rau. Wyraził także nadzieję na wzmocnienie współpracy w kwestiach bezpieczeństwa międzynarodowego, przypominając że USA są tym partnerem globalnym, z którym łączą UE wspólne wartości.

W dyskusji z ministrem spraw zagranicznych Palestyny Rijadem al-Malikim, minister Rau zaprezentował wspólne stanowisko Polski oraz państw bałtyckich. - Z zadowoleniem przyjmujemy ostatnie ważne wydarzenia na Bliskim Wschodzie - normalizację stosunków między Izraelem a niektórymi państwami arabskimi, decyzję Izraela o zawieszeniu planów aneksji oraz wznowienie współpracy izraelsko-palestyńskiej w kwestiach bezpieczeństwa i podatkowych. Mamy nadzieję, że wydarzenia te dadzą impuls do ożywienia procesu pokojowego – zaznaczył szef polskiej dyplomacji. Minister wyraził także poparcie dla rozwiązania dwupaństwowego oraz procesu pojednania wewnątrzpalestyńskiego. Podkreślił, że liczymy na przeprowadzenie, zgodnie z deklaracjami, demokratycznych i inkluzywnych wyborów w Palestynie.

W dyskusji nt. multilateralizmu ministrowie podkreślili znaczenie wzmacniania globalnej roli UE, współpracy z organizacjami międzynarodowymi i pogłębiania partnerstwa między UE a ONZ.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP:serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść - z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

mzd/

Data publikacji 19.11.2020, 18:07