Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Schetyna na spotkaniu szefów dyplomacji państw NATO (komunikat)

03.12.2014, 11:34aktualizacja: 03.12.2014, 11:34

- MSZ informuje:

Kryzys wywołany agresją Rosji na Ukrainę oraz jego konsekwencje dla sytuacji bezpieczeństwa na wschodniej flance NATO był dominującym tematem spotkania szefów dyplomacji państw członkowskich Sojuszu Północnoatlantyckiego w formule Rady Północnoatlantyckiej. Polskiej delegacji 2 i 3 grudnia w Brukseli przewodniczył minister Grzegorz Schetyna.

Spotkanie stanowiło pierwszy, ważny etap realizacji decyzji wrześniowego szczytu NATO w Newport, w szczególności Planu na rzecz Gotowości. Ministrowie omówili praktyczne wdrażanie środków wzmocnienia wschodniej flanki sojuszu. Rozmawiali też o trwałej adaptacji NATO do zmian, jakie zaszły w bezpośrednim środowisku bezpieczeństwa państw członkowskich. – Intencją Polski jest zamknięcie procesu realizacji uzgodnień z Newport przed kolejnym szczytem NATO, który odbędzie się w Warszawie w 2016 r. – powiedział minister Schetyna. – Oczekujemy, że spotkanie w Polsce stanie się okazją do podsumowania zrealizowanych przedsięwzięć obronnych – zapowiedział.

Podczas posiedzenia Komisji NATO-Ukraina ministrowie skoncentrowali się na bieżącej sytuacji politycznej i bezpieczeństwa oraz na praktycznym wsparciu Ukrainy przez sojusz. – Panuje zgoda co do mało konstruktywnej postawy politycznej Rosji oraz co do zdecydowanie niekonstruktywnej aktywności wojskowej tego kraju na Ukrainie – skomentował szef polskiej dyplomacji. Zapowiedział, że Polska będzie współliderem, razem z Holandią, Funduszu Powierniczego do spraw logistyki i standaryzacji ukraińskiej armii. – Ukraina potrzebuje i zasługuje na możliwość dalszego pogłębiania współpracy z NATO, w tym zwłaszcza współpracy w sferze obronnej –powiedział minister Schetyna.

Z inicjatywy USA i Wielkiej Brytanii, na marginesie rady odbyło się spotkanie koalicji państw biorących udział w walce z tzw. Państwem Islamskim. Było poświęcone podejmowanym oraz planowanym formom zaangażowania w zwalczanie terroryzmu na obszarze Iraku i Syrii. Ministrowie rozmawiali też o zakończeniu misji ISAF w Afganistanie i o doradczo-szkoleniowej misji Resolute Support, w której weźmie udział także Polska. – Wraz z końcem misji ISAF kończy się pewna epoka w historii NATO – ocenił szef polskiego MSZ.

kom/ amt/

Data publikacji 03.12.2014, 11:34