Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz na Brussels Forum (komunikat)

27.06.2019, 22:25aktualizacja: 27.06.2019, 22:25

- MSZ informuje:

- Jako państwo znajdujące się na wschodniej flance, Polska uważa, że Europa potrzebuje silnych więzi transatlantyckich – powiedział szef polskiej dyplomacji podczas organizowanego przez German Marshall Fund forum poświęconego stosunkom międzynarodowym.

Minister Czaputowicz wziął udział w głównej sesji plenarnej Brussels Forum zatytułowanej „Nowa era geopolitycznej konkurencji”. Panel ten dotyczył aktualnych zmian w globalnym układzie sił oraz wyzwań wynikających z tego faktu dla światowych decydentów. Uczestniczyli w nim również minister spraw zagranicznych Słowacji Miroslav Lajčak oraz prezes The Brookings Institution John Rutherford Allen.

W swoim wystąpieniu szef polskiej dyplomacji odniósł się do aktualnych wyzwań dla demokracji w kontekście zauważalnych napięć między Unią Europejską i Stanami Zjednoczonymi oraz wzrostu pozycji państw autorytarnych. Zdaniem polskiego ministra współpraca transatlantycka jest właściwą odpowiedzią na te zagrożenia. – Opowiadamy się za wzmocnieniem UE, lecz jednocześnie powinniśmy brać pod uwagę argumentację Stanów Zjednoczonych – powiedział minister Czaputowicz. Wyjaśnił ponadto, że zacieśnienie więzi transatlantyckich jest dla Unii koniecznością, ponieważ w przeciwnym razie nie będzie ona w stanie samodzielnie stawić czoła aktualnym wyzwaniom.

Odnosząc się do potrzeby zwiększenia roli Unii Europejskiej w zakresie polityki zagranicznej i bezpieczeństwa minister Czaputowicz przyznał, że należy zwiększyć nakłady na obronę europejską, natomiast nie powinna ona działać w oderwaniu od struktur transatlantyckich. Wskazał również, że UE nie powinna traktować Stanów Zjednoczonych jako aktora zewnętrznego, na równi z Rosją bądź Chinami. – Nasze relacje z USA są o wiele bliższe niż relacje z Rosją czy Chinami – powiedział minister.W części dyskusji dotyczącej reformy unijnej Wspólnej Polityki Zagranicznej i Bezpieczeństwa minister Jacek Czaputowicz zwrócił uwage, że w budowaniu pozycji Wysokiej Przedstawiciel Federiki Mogherini istotną przeszkodą jest chęć realizowania indywidualnych interesów przez najważniejsze państwa europejskie.

Odbywające się już po raz czternasty Brussels Forum jest jedną z najważniejszych dorocznych konferencji na temat stosunków międzynarodowych, organizowaną przez German Marshall Fund of the United States i gromadzącą wielu wpływowych uczestników z całego świata. Tegoroczna edycja tego wydarzenia odbyła się pod hasłem „A World Disrupted”.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP współpracuje z biurem German Marshall Fund w Warszawie przy organizacji wspólnych projektów, takich jak Warsaw Transatlantic Dialogues czy seminaria z cyklu Transatlantic Strategies. Najnowsza edycja Transatlantic Strategies miała miejsce 26 czerwca br. w warszawskim Belwederze i dotyczyła wymiany doświadczeń na temat stosunków między Stanami Zjednoczonymi, Europą, Rosją oraz Chinami. Wydarzenie to poprzedza Brussels Forum i służy promocji polskiej wizji stosunków transatlantyckich.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 27.06.2019, 22:25